Anti-pageturner

Bare Loes humoristiske innledninger gir den utmattede leseren litt sårt tiltrengt hvile i boka «Organisten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den høyst uvanlige sakprosautgivelsen «Organisten» handler om den kodebesatte Oslo-organisten Petter Amundsen. Med basis i detaljerte studier av enkelte av tekstene som bærer Shakespeares navn, hevder han at en skatt som består blant annet av dikterens originalmanuskripter ligger begravet på ei kanadisk øy. Han blåser liv i den gamle teorien om at filosofen Francis Bacon var den egentlige hovedmannen bak Shakespeares verk, og påstår at det eksisterte et slags hemmelig europeisk nettverk som på 1600-tallet kodet - blant mye annet- tekstene vi kjenner som Shakespeares på en uhyre innfløkt måte. Amundsen ser ikke bort fra at det fortsatt finnes et ukjent brorskap med innsikt i fenomenet han hevder å være den første til å avdekke. Den ubeskjedne organisten mener at arbeidet hans kan komme til å revolusjonere kulturhistorien.

Kodenerder

Etter å ha lest de drøyt 400 omstendelige sidene er jeg ikke like overbevist som hans medforfatter Erlend Loe. Gang på gang har jeg mildt sagt vanskelig for å se at organistens konklusjoner er like innlysende som Amundsen påstår. Men ekspertene får avgjøre om «Organisten» bare blir nok et kuriøst innslag i det fra før meget velfylte biblioteket av konspiratoriske Shakespeare-studier, eller har noe for seg. Slik boka er bygd opp, mistenker jeg at ikke særlig mange andre enn kodenerder av Amundsens eget kaliber, hans medfrimurere og seinrenessanseentusiaster med spesialinteresse for kabbala, tempelriddere og pytagoreisk geometri vil ha stor glede av den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer