Anti-semittismens stadige trussel

Virkemidlene som i dette tilfellet brukes er svært problematiske, og ligger tett opp mot antisemittiske tegninger gjennom snart tusen år.

HANDLER OM FRYKT:  Dette handler lite om at norske jøder opplever at deres «religiøse følelser» har blitt krenket, skriver Rune Berglund Steen (bildet). Foto: Erling Hægeland
HANDLER OM FRYKT: Dette handler lite om at norske jøder opplever at deres «religiøse følelser» har blitt krenket, skriver Rune Berglund Steen (bildet). Foto: Erling HægelandVis mer
Debattinnlegg

Antisemittiske holdninger forblir en trussel mot jøders velferd og sikkerhet. Problemet med Dagbladets karikatur er at den dessverre er egnet til å bygge opp under slike farlige holdninger. Jørgen Lund dikter fritt når han i sitt innlegg 18. juni antyder at vi skulle mene at kritikk mot omskjæring av gutter generelt utgjør rasisme eller antisemittisme. Hva vi har uttalt oss om, er én utgave av slik kritikk, nemlig den aktuelle karikaturen. Vårt syn forblir at virkemidlene som i dette tilfellet brukes er svært problematiske, og ligger tett opp mot antisemittiske tegninger gjennom snart tusen år. Faktisk er den mer blodig og bestialsk enn mange slike tegninger.

Som kunsthistoriker skulle Lund være den første til å gjenkjenne dette. Tegninger som framstiller jøder som myrder eller lemlester barn har lenge vært populære i antisemittisk propaganda, likeledes antydninger om en forbindelse mellom jøder og djevelen. Selv hvis man ikke er kjent med denne dystre historien, vil det være helt rimelig for leserne å oppfatte det slik at tegningen ikke bare formidler religiøs kritikk, men også et budskap om jødisk ondskap. At dette ikke var intensjonen, endrer ikke på at det ble resultatet.Vi går ikke med på at det er vanskelig for en tegner å finne et uttrykk som framsetter kritikk av en religiøs praksis uten å benytte virkemidler som påminner en lang historie med antisemittisme. Det finnes simpelthen utallige karikaturer man kunne ha tegnet over dette temaet eksempelvis uten å gjennomhulle det skrikende barnet med noe som likner en djevelgaffel.

Dette handler lite om at norske jøder opplever at deres «religiøse følelser» har blitt krenket. Det handler langt mer om at mange norske jøder opplever frykt i et samfunn hvor antisemittisme stadig er et reelt problem. Når vi framhever at dette er et viktig hensyn, er det ikke abstrakt begrunnet. Det er begrunnet ut fra norske jøders levde virkelighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.