Antibohemen

- Rollen som bohem er patetisk og utspilt, sier Frode Grytten. Hans første roman har lite absint i seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Fire bilder malte Edvard Munch mens han bodde i den lille sørlandsgrenda Kolbjørnsvik. Sommeren 1886 fikk han besøk av Hans Jæger. Den beryktede, fordrukne, syfilisbefengte og fengselsdømte kunstneren har satt sitt høyst personlige stempel her.

Bohem av i dag

Og nå står Frode Grytten på samme sted, og lar fingrene stryke over Jægers signatur, risset inn i vindusglasset. En bohem av i dag?

-  Nei, da har du funnet feil mann, sier Grytten og ler.

Grytten er i Arendal under Canal Street, for å holde jazzkonsert. Men noen utsvevelser kan han likevel ikke love.

-  Rollen som bohemer er overtatt av populærkulturen. Forfatterbohemene eksisterer ikke. Ari Behn er vel det nærmeste. Han gikk jo hardt og sterkt ut. Og så endte det med føling i fjæra, humrer Grytten, som ikke har noen planer om å fylle noen bohemrolle.

-  Det er bare patetisk, rett og slett latterlig. Som forfatter er det viktigere å gå inn i midten av samfunnet enn å være outsider og underdog. Nå er det jo sånn at alle forsøker å få plass i samfunnets randsone. Å innta rollen som offer har blitt en klisjé. Dessuten har du større mulighet til å gjøre opprør om du står midt i noe enn når du står på utsida.

Utholden

Gryttens siste manus er ferdig og innlevert til forlaget. Etter planen er «Flytande bjørn» i butikkene i slutten av august. Boka er Gryttens første tradisjonelle roman, og handler om en journalist ved et søvnig distriktskontor i Odda som plutselig får et drap i fanget.

-  Egentlig er det jo novellist jeg er. Å skrive en roman er ganske annerledes. En kan jo ikke la det brenne i 250 sider, sier Grytten som nesten er imponert over egen utholdenhet.

I tre og et halvt år har han holdt på. Flere ganger har han hatt lyst til å klippe manuset i biter og omgjøre det til noveller. Men som den selvoppnevnte antibohemen han er, lå forløsningen ene og alene i hardt arbeid.

-  Det høres kjedelig ut, men det er nok sånn det henger sammen.

Sulle bort

Frode Grytten forestiller seg gjerne både Edvard Munch og Hans Jæger i delirisk rus mellom de hvitmalte sørlandshusa. Dem om det. Grytten har valgt et roligere spor. Ikke så mye som et glass rødvin har Grytten nippet til underveis i skrivinga. -  Det går jo ikke an å skrive hvis man vaser rundt i absint-rus heller. Da brenner man seg fort ut. Se bare på Shaun Ryder i «Happy Mondays». Og «New Order» også. Jo da, Bukowski og en del beat-poeter gjorde en del bra, men det går bare bra i en periode, slik at du kan ha nytte av det. Man skal ikke sulle bort talentet sitt heller.

DUELL: Frode Grytten er i Arendal for å spille jazz, og fikk bivåne bohemen Hans Jægers signatur i vindusruta i Kolbjørnsvik. Til høsten er han klar med sin første tradisjonelle roman, «Flytande bjørn».
DUELL: Frode Grytten er i Arendal for å spille jazz, og fikk bivåne bohemen Hans Jægers signatur i vindusruta i Kolbjørnsvik. Til høsten er han klar med sin første tradisjonelle roman, «Flytande bjørn».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer