Vis mer

«Antievolusjon»

Av Bård Larsson.

Juryen mener: «Antievolusjon» er smart, satirisk og byr på gode poenger - samtidig som den særegne tegnestilen griper tak i deg. Konseptet er originalt og skarpt, vi håper på en videre evolusjon i disse rammene.

- Hvem er du, og hva kan du fortelle om stripen din?

- Mitt navn er Bård Larsson, 36 år gammel og er født og oppvokst på landsbygda, nærmere bestemt Snåsa i Nord Trøndelag. Jeg har en variert bakgrunn som gjerne starta som metalhue og kunstnerspire på formgivingsfag på vgs, så en periode med militærnekting og webdesign før jeg ramla inn i en karrière med IT-support hvor jeg krangla mye med folk i telefonen i nesten ti år før jeg skjønte at det var på tide å hoppe av for å gjøre noe jeg faktisk liker. Nå bor jeg i Gøteborg hvor jeg arbeider som serieskaper, illustratør og svartmetal-komponist.

Min serie «Antievolusjon» er en mørk, misantropisk, satirisk, absurd og grusom serie tusjet med en grotesk strek. Serien har ingen faste figurer eller karakterer for leseren å bli kjent med, men er heller et slags speilbilde av vårt moderne privilegerte samfunn og den verden vi lever i. Et utrivelig sted hvor hykleriet, kynismen, egoismen og i-landsproblemene har tatt fullstendig overhånd. Det er ikke alltid at poengene er ment å være lettfattelige eller morsomme og jeg vil heller at leseren selv skal tenke seg frem til hva jeg vil eventuelt si med en stripe.

SELVPORTRETT: Bård Larsson, ifølge Bård Larsson.
SELVPORTRETT: Bård Larsson, ifølge Bård Larsson. Vis mer

- Hvem eller hva lar du deg inspirere av?

- Stilen min er vel som en slags bastard-unge av Nina Hemmingsson og Siri Dokken. Det er viktig for meg å gjøre ting på en måte som funker for meg uten å tenke for mye på hva andre gjør eller vil ha gjort det, så jeg inspireres ikke så mye av de tradisjonelle stripene. Selv om jeg leser dem. Av serier som har betydd mye for meg så kan jeg vel nevne at jeg har en respektabel bunke med Pyton-blader på barnerommet og likte veldig godt «Tommy & Tigern», «Viggo» og «Larsons gale verden» da jeg var ung.

Ellers så inspireres jeg mye av nyhetsbildet, kommentarfeltet, politikk og all mulig «meme»-humor - greier som forpester nyhetsfeeden din på Facebook. Jeg tyvlytter også mye på trikken og stjeler gjerne skamløst av ting mine venner sier. Samtidig ligger det jo i bunn at jeg elsker å tegne og pønske ut alle mulige slags rare ideer.

- Hva er dine ambisjoner som serieskaper?

- «Antievolusjon» starta egentlig som en illustrert blogg med harde og radikale politiske tegninger uten noe som helst filter, eller ambisjoner. Jeg bestemte meg for å prøve den i stripeformat da jeg så at det var en ny seriekonkurranse på gang. Som et slags eksperiment. Jeg har aldri arbeidet i dette formatet før, så det har vært litt prøving og feiling - men jeg synes selv at det egentlig ble ganske bra til slutt og jeg har bare fortsatt uten å se meg tilbake. Det hele har vært veldig interessant og supermorsomt å holde på med - såpass mye at jeg nå håper at jeg en dag kan leve av det.