Antihelten Asle

Asle Søberg (29) er en nærsynt, fotsvett og hjelpeløs vestlending i Oslo. Like veltilpass som en fisk på land. Nå skal han på TV, kanskje til og med på den hyperhippe kanalen MTV.

Nå vel. Asle Søberg starter på NRK2 i oktober, med sju små episoder. Men hvis de faller i smak er vestlendingen klar for et større publikum.

- Målsettingen er å lage 26 episoder og få dem vist på MTV. Det er der målgruppen hans finnes, sier Søbergs navnebror, Asle Vatn (29).

Mislykket

Vatn er filmprodusent i Merkur Film - og det eneste han mangler for å lage de 26 episodene er om lag åtte millioner kroner. Og Søberg, han har hovedrollen i det som visstnok er Norges første frittstående tegnefilmserie. Ikke dårlig bare det.

Men det er ingen glamorøs hovedrolle, Asle Søberg er dessverre fullstendig mislykket etter de fleste målestokker, muligens med unntak for hans egne.

- Han forsøker å gjøre de riktige tingene, men faller alltid igjennom. Asle har studert sosialantropologi i sju år uten å komme noen vei, sier Vatn.

Fordommer

Både Vatn, Marius Johansen Hansen (manus og regi) og Rasmus A. Sivertsen (animasjon) er innflyttere til Oslo fra større eller mindre husklynger nord for Sinsenkrysset.

De er derfor uangripelige for den forventede kritikken mot å øse hovedstadens fordommer mot bygdefolk ut over TV-skjermen.

- Vi nører opp under fordommene, men mye av det Asle opplever har vi erfart selv. Hvor vanskelig det er å skaffe seg dame på Blindern, for eksempel.

Dameproblem

Og akkurat dameproblemet er gjennomgangstema i serien om Asle Søberg. Han er på alle måter håpløst betatt av sin medstudent Vibeke Krohnstad, som innehar den sjeldne kombinasjon av perfekt hjerne og kropp.

Å skrive at Søberg aldri oppnår mer enn så vidt hevede øyenbryn fra Krohnstad, vil ikke være å avsløre for mye av seriens innhold.

- Men kan dette være noe for MTV?

- Vi håper alle vil kjenne igjen personen Atle Søberg, med alle hans undertrykte følelser. Han er ikke bare vestlending, han er en hvilken som helst fyr som flytter til en hvilken som helst storby.