Antihelten

Du vil ha en historie om levd liv? Det skal du faen meg få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJØR DEG KLAR for selvopplevd incest og narkomani. Norsk-danske Kim Leine bryter tabu med sin roman «Kalak». Den har vakt oppsikt i Danmark.

MENS ENKELTE NORSKE kritikere tigger unge forfattere om å vende seg bort fra personlige oppvekstskildringer og mot større samfunnspolitiske spørsmål, kommer Leine snart til Litteraturhuset for å snakke om sine livserfaringer. «Kalak» er en overlevelsesroman, en nedstigning til helvete, der skillet mellom virkelighet og fiksjon kollapser. Leine skriver som om det står om livet. Det gjør det trolig også. Slik formulerer han det selv i et intervju: – Jeg holder dommedag over meg selv i denne boka, i ibsensk forstand. Det har vært terapeutisk viktig at alle får ta del i min historie. Incesten, misbruket, alt sammen.

FORFATTEREN ER, SOM sin hovedperson, oppvokst blant Jehovas vitner i Telemark, med den evige dommedagstrusselen hengende over seg. Som 17-åring rømte han fra sin mor i Norge til faren i København. Men redningsmannen viser seg å være en overgriper. Som hovedpersonen i boka, ble også Leine seksuelt misbrukt i ett år før han satte foten ned. Boka skildrer rått og brutalt hvordan hele Kims voksne liv er preget av dette overgrepet. Han rømmer med kone og barn til Grønland, der hans grenseløse livsførsel fører ham inn i et endeløst forbruk av kvinner og til slutt narkotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer