Antijante

Den kompakte majoritet har talt.


Hva skuer mine blodskutte? Jeg ser artisten som skal til Baku og den europeiske finalen i mai? Hun heter Silya, har tatt livet av Jante og oser av alt jeg elsker. Men vi ser det ikke. Er det mulig? Nå må fagjuryen ta grep og få henne som tiende og siste artist til finalen i Oslo neste uke.

Da jeg hørte samtlige MGP-låtene for tre uker siden, var hun den som grep meg sterkest - og veldig annerledes. «Euphoria» - ja, er akkurat det, en euforisk sanselighet av rytmer, liv og røre, som minner om Shirly Basseys drivende «History Repeating».

Når så Silya Nymoen presenterer låta, er det som den tar pusten fra meg. Showet, framførelsen, drivet og frekkheten er som en fysisk størrelse. Hun og danserne hensetter publikum som paralyserte tilskuere til en eller annen burlesque-klubb. Send denne dama til Baku, og Norge vil skal sanke poeng og oppmerksomhet. Og så blir hun sviktet av den kompakte majoritet. En skam.

Den siste og tredje delfinalen avsluttet med en erfaren og scenevant sanger. Som artist etter Briskeby har Lise Karlsnes virket usikker på retningen. Hvor hun går, vet hun det selv? Men i går viste Lise Karlsnes at hun er laget av artiststoff. Som en brunettutgave av Eva Dahlgren leverte hun varene.

The Canoes byr på en allsangvennlig vals med glimt i øyet, men har ingen ting i MGP å gjøre. Det samme gjelder Florø-artisten Håvard Lothe. Prektig pop uten potens. Hvem trenger velkledd tonesatt kjedelighet?

Ungdommene Yaseen og Julie Maria ga oss søt og bra rap, litt for barnslig og pusete for MGP, men post-22. juli-låta «Sammen» ble servert med oppriktighet. Vi skal være glad for slik ungdom. Gratulerer med finaleplass.

Ikke bare Bare. Den amerikanske countrylegenden Bobby Bare i duett med Sie Gubba-vokalist Petter Øien. Hva sier Europa, de som dominerer MGP: Balkan, Øststatene og det sydlandske Europa om en norsk viking og en amerikansk cowboy?

Marthe Valle har funnet seg selv, tror jeg - og bør dvele ved sitt nye musikalske ståsted. Hun har forlatt engelsken og har funnet sine norske stemme. Så til åpningsartisten, Tooji: en flott fyr med en eksotisk låt. Han er litt som en Robert Stoltenberg-karakter. Greit som krydder, ikke som finalist.

MÅ FÅ FINALEPLASS: Silya Nymoen har fortsatt mulighet til å sikre seg et wildcard til finalen. Det må arrangørene sørge for at hun får, mener Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Eikesdal
MÅ FÅ FINALEPLASS: Silya Nymoen har fortsatt mulighet til å sikre seg et wildcard til finalen. Det må arrangørene sørge for at hun får, mener Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer