Antikkens helligdommer unngikk flammene

Verdensarv sto i fare.

(Dagbladet.no): Skogbrannene som herjer sør i Hellas nådde i dag landsbyen Olympia ved de arkeologiske utgravningene på fødestedet til de olympiske leker. Bolighus i landsbyen sto søndag ettermiddag i brann, strømmen ble kuttet og flammene nådde museet som ligger foran Zevs-tempelet, melder NTB.

Utgravingsstedet i Olympia står på FNs verdensarvliste. Her ble de opprinnelige Olympiske leker arrangert fra år 776 f.Kr. Museet i tilknytning til stedet rommer en av Hellas\' største arkeologiske samlinger. 

Helt inn mot det gamle stadionet, der kulestøtøvelsene under Athen-OL i 2004 ble arrangert, brant det i vegetasjon. I kveld har brannslukkerne imidlertid kontroll på situasjonen, melder offisielle greske kilder. Museet er uskadet og det historiske stadionet og andre monumenter er uberørt av flammene.

Minst 56 mennesker er nå bekreftet omkommet etter tre dager med skogsbranner i Hellas, ifølge BBC. Norge sender et helikopter for å bistå i slukningsarbeidet. Det ventes å være framme mandag ettermiddag.

Brannene startet fredag på halvøya Peloponnes sør i landet. Ifølge AP er det nå snakk om 42 større skogbranner, og i flere av tilfellene mistenkes det at brannene er påsatt. I alt sju personer skal nå være arrestert, mistenkt for brannstiftelse. 

TRUER VERDENSARV: Ruinene fra gamle Olympia i forgrunnen. Skogsbrannen som herjer Hellas truer nå et av de mest verdifulle utgravingsstedene fra antikken. Foto: AFP/Louisa Gouliamaki
TRUER VERDENSARV: Ruinene fra gamle Olympia i forgrunnen. Skogsbrannen som herjer Hellas truer nå et av de mest verdifulle utgravingsstedene fra antikken. Foto: AFP/Louisa Gouliamaki Vis mer
Antikkens helligdommer unngikk flammene
KOMMER NÆRMERE: Flammene herjer like bak et informasjonsskilt på utgravingsstedet for det historiske Olympia.