TILHØRER INGEN: Amal Aden  fikk Gina Krog-prisen under Norsk Kvinnesaksforenings landsmøte i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILHØRER INGEN: Amal Aden fikk Gina Krog-prisen under Norsk Kvinnesaksforenings landsmøte i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debatt: ytringsfrihet

Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur

Amal Aden tilhører ikke høyresida eller FrP, eller Kjetil Rollnes, hun tilhører en lang feministisk tradisjon som utfordrer patriarkatets undertrykking av kvinner.

Meninger

Amal Aden setter i sitt innlegg 27.februar fokus på en debattkultur som særlig rammer kvinner og feministiske kampsaker: Kravet om renhet og ære, som for kvinner også innbefatter å ikke innlate seg med «feil» folk. Miljøbevegelsen blir ikke spurt om referanser og hvilke andre som støtter dem, før folk kan ta i deres saker. Ingen krever at solidaritetsbevegelsen bare skal ha politisk korrekte samarbeidspartnere før de kan gi pengegaver.

Handlingsrommet til minoritetskvinner er smalt nok som det er, om vi ikke skal beskylde dem for å løpe FrPs ærend når de gjør opprør. Kvinner av ulike etniske opprinnelser må kreve samme politiske handlingsrom som menn. Vi kan ikke la opprørske kvinner med muslimsk bakgrunn bli sittende i en politisk klemme mellom en innvandrerfiendtlig høyreside, som misbruker deres opprør til å fremme en undertrykkende politikk, og en venstreside som mener all kritikk av minoritetsmiljøer fører til økt rasisme.

Kvinners feministiske kamp er ikke et vedheng til menns politiske agenda.

Kvinnegruppa Ottar har alltid støttet kvinner som gjør opprør mot tradisjonelle kjønnsnormer, enten i innfødte eller innvandrede miljøer. Vi vil bekjempe menns vold mot og kontroll over kvinner i alle former, inkludert partnervold, prostitusjon, voldtekt, æreskultur og ekstrem sosial kontroll. Vi kan ikke leve med at de som går foran og gjør opprør mot patriarkatets makt ett eneste sekund tviler på at de har vår fulle støtte.

Større frihet og rettigheter for kvinner har aldri foregått uten modige kvinner som har fremmet kravene. Kvinner over hele verden som engasjerer seg i politikk og samfunnsliv, eller som skriver og snakker i mediene, vet hvilken motstand dette vekker. Det er mange, ikke bare menn, som hater kvinner som tror de er noe, som stikker seg fram og ikke kjenner sin plass.

Kvinner som baner vei og som ikke ber om unnskyldning er feminismens helter, og de fortjener støtte og solidaritet, selv om vi ikke er enige på alle områder. Amal Aden tilhører ikke høyresida eller FrP, eller Kjetil Rollnes, hun tilhører en lang feministisk tradisjon som utfordrer patriarkatets undertrykking av kvinner. Aden og andre minoritetskvinner som bekjemper æreskultur er en del av kvinnebevegelsen, og vår felles kamp. Velkommen hjem, vi ses i toget på 8.mars!