Antisemittisme ingen bagatell

Vi har ingen problemer med saklig kritikk av omskjæring, men vi reagerer på det grovkornede uttrykket som Dagbladets tegner har valgt.

JØDEUTRYDDELSE: Jødeutryddelsene under annen verdenskrig er ikke bare historie, men del av en levende arv som det stadig må forventes at både medieredaksjoner og samfunnet generelt har en aktiv bevissthet omkring», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: Thomas Drefvelin / Dagbladet
JØDEUTRYDDELSE: Jødeutryddelsene under annen verdenskrig er ikke bare historie, men del av en levende arv som det stadig må forventes at både medieredaksjoner og samfunnet generelt har en aktiv bevissthet omkring», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: Thomas Drefvelin / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Jørgen Lund, førsteamanuensis i kunsthistorie ved NTNU, synes 11. juni ubekymret for at Dagbladets omdiskuterte karikatur av omskjæring av guttebarn framstår som antisemittisk.Vi har ingen problemer med saklig kritikk av praksisen med omskjæring. Hva vi har reagert på, er det grovkornede uttrykket som Dagbladets tegner har valgt i dette tilfellet. Vi går her ikke med på Lunds påstand om at «voksenverdenens billedhistoriske konnotasjoner og religiøse følelser» er «bagateller».

Jødeutryddelsene under annen verdenskrig er ikke bare historie, men del av en levende arv som det stadig må forventes at både medieredaksjoner og samfunnet generelt har en aktiv bevissthet omkring. Dette mener vi må omfatte en bevissthet omkring risikoen ved å benytte formuttrykk som kan ligge tett opp mot tidligere tiders hatpropaganda. Kort sagt: I lys av forhistorien må redaksjoner og tegnere kunne forventes å bruke litt ekstra tid på å komme opp med en idé til et uttrykk som ligger lenger unna århundrers antisemittiske tegninger.

Det er ellers noe underlig at en kunsthistoriker ikke synes å reflektere over at den kunstneriske formen man velger, også blir en del av budskapet. Her synes tegneren å ha gjort et svært dårlig formvalg. Det enkle faktum er at tegningen for en del lesere gir umiddelbare assosiasjoner til antisemittiske propaganda. De assosiasjonene er etter vårt syn både rimelige og rasjonelle, og burde ikke ha kommet overraskende.

Like lite bør det overraske at tegningen har fått positiv mottakelse i høyreekstreme, antisemittiske miljøer. At jødefiendtlige holdninger stadig finnes i det norske samfunnet, er blant annet dokumentert gjennom fjorårets rapport fra HL-senteret. Det bør i seg selv være en sterk motivasjon til å unngå et uttrykk som kan være egnet til å styrke slike holdninger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.