Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Antisemittisme og ballespark i britisk EU-kamp

I skyggen av Brexit har politikerne kastet silkehanskene.

BIKKJESLAGSMÅL: Ken Livingstone, tidligere ordfører i London og støttespiller for Labour-leder Jeremy Corbyn, beskyldes for antisemittisme. Foto: NTB Scanpix
BIKKJESLAGSMÅL: Ken Livingstone, tidligere ordfører i London og støttespiller for Labour-leder Jeremy Corbyn, beskyldes for antisemittisme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å «hitle» en debatt er noe som i våre dager skjer på nettet når trådene blir lange og motstanderne slipper opp for argumenter - inn trer Hitler på arenaen, og ... ferdig snakka!

I Storbritannia, derimot, er det gamle spøkelset i ferd med å rive partiet Labour i filler. En framtredende Labour-kjendis, tidligere London-borgermester Ken Livingstone, ble sparket ut av partiet i forrige uke fordi han forsvarte en annen Labour-politiker, Naseem Shah, som også er forvist. Felles for de to er at de begge tilhører samme radikale fløy som partileder Jeremy Corbyn.

Felles for de to er også at de beskyldes for antisemittisme. Har noen trukket «hitler-kortet» mot dem, eller har de selv gitt motstanderne lissepasninger? Er det «bitre Tony Blair-tilhengere» som står bak beskyldningene mot dem, eller stemmer det virkelig at det finnes dype antisemittiske holdninger begravd på britisk venstreside?

Er dette en intern maktkamp i Labour som utspilles med skitne tricks? Spørsmålene er mange, og viktigere enn det ser ut til ved første øyekast. Det er urovekkende tendenser til at antisemittiske holdninger er på frammarsj i Europa. Terrorhandlinger i Frankrike og i Belgia har rettet seg spesielt mot jødiske miljøer. Franske jøder har i økende grad ønsket å flytte til Israel. I det siste har flere ytret ønsker om å bosette seg i Storbritannia, fordi det angivelig er tryggere der.

Men så kommer den opprivende debatten i Labour, kort tid foran Brexit-avstemningen og enda kortere tid foran viktige lokalvalg.

Onsdag i forrige uke ble Naseem Shah suspendert da det ble kjent at hun i 2014, før hun ble innvalgt i parlamentet, hadde kommentert og delt en Facebook-melding av et kart der Israel var tegnet inn som en del av USA. Teksten lød «Løsning på Israel-Palestina-konflikten - flytt Israel til USA».

Torsdag ble Ken Livingstone i et intervju med BBC bedt om å kommentere Shahs Facebook-aktivitet, som hun hastig har bedt om unnskyldning for. Livingston ikke bare tråkker i salaten, han hopper opp og ned i den: «La oss huske på at da Hitler vant valget i 1932, var det hans politikk at jødene skulle flyttes til Israel. Han støttet sionismen før han ble gal og endte med å drepe seks millioner jøder».

Livingstone har en forhistorie med antiisraelske slengere. I 2005 anklaget han en jødisk journalist for å oppføre seg som en «vakt i en nazistisk konsentrasjonsleir». Nå beskyldes han for åpne mikrofoner for å være «motbydelig nazisme-forsvarer». Det er hans egne partifeller i Labour som står for brorparten av refsen. Ekstra vondt er det for Sadiq Khan, tidligere minister i Gordon Browns regjering, som førstkommende torsdag stiller til valg og kan bli Londons første muslimske borgermester. Både Sadiq Khan og partileder Jeremy Corbyn rammes av det velkjente sparket «guilt by association».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!