KOMMENTARER

Antisemittisme splitter det britiske arbeiderpartiet

Sju melder seg ut i protest mot Jeremy Corbyn.

OPPRØR: Syv britiske arbeiderparti-politikere med Chuka Umunna i spissen meldte seg mandag ut av partiet i protest mot Jeremy Corbyns lederskap. Her forteller Umunna hvorfor på en pressekonferanse.
OPPRØR: Syv britiske arbeiderparti-politikere med Chuka Umunna i spissen meldte seg mandag ut av partiet i protest mot Jeremy Corbyns lederskap. Her forteller Umunna hvorfor på en pressekonferanse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sju kjente Labour-politikere meldte seg mandag morgen ut av partiet og danner i første omgang en uavhengig gruppe i Underhuset. Det kan ende med dannelsen av et nytt parti. Utbryterne, med Chuka Umunna i spissen, har lenge vært parkert på sidelinja av Corbyn. Umunna som prøvde å promotere seg som den britiske Obama, har falt i unåde og stemples av venstresida som en elitist og verst av alt i Corbyns Labour, for å være sentrumsorientert.

De sju sier forholdene under Corbyns lederskap er blitt uutholdelig, og oppgir flere grunner til splitten; først og fremst partiets vinglete Brexit-håndtering. Corbyn opptrer som han er mer på linje med brexiterne enn eget parti.

En annen viktig grunn har vært partiledelsens manglende vilje til å ta et oppgjør med en sjokkerende, rådende antisemittisme i partiet. En tredje grunn er Corbyns utenrikspolitiske linje når det gjelder forholdet til Russland, Venezuela og Syria. En fjerde grunn er en generell anklage om en bøllete og fryktbasert lederstil.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Corbynistaene, som Corbyns støttespillere blir kalt, forbannet timingen til utbryterne, men var ellers glad for å bli kvitt dem. Good riddance. De sju blir beskyldt for å være høyrevridde blairites som motarbeidet Corbyns ønske om å bringe det britiske arbeiderpartiet tilbake til sine røtter, pre Tony Blair. Hva nå det må bety. Før Tony Blair tok over i 1997 vandret Labour i skyggenes dal i 18 år. Under Corbyn har det heller ikke vært lystige meningsmålinger i det siste, selv med en upopulær og sterkt svekket konkurrent. Det er nesten en bragd ikke å klare å høste mer av misnøyen med det konservative styret.

I starten var Corbyn svært populær blant unge på den britiske venstresida og gjorde et brukbart valg i 2017. Etter åra med Tony Blairs nyliberale «tredje vei» og ikke minst en katastrofal utenrikspolitikk, var Corbyn gjenkjennelig «Old Labour». Men begeistringen har avtatt. Et flertall av unge briter ønsket å bli i EU og føler seg sviktet av begge de to store partiene.

Den hatefulle tonen mellom utbryterne og Corbyns folk bekrefter det alle har kunne se i flere år, et parti i krig med seg selv, gjennomsyret av mistillit og fiendskap. På en pressekonferanse i London på mandag sa de sju utbryterne at de ønsker å starte en ny politiske bevegelse, fordi det gamle politiske systemet etter deres mening er ødelagt av polarisering, stammekrig og ideologisk enøydhet på begge sider. Det er en oppfatning de knapt er alene om. Flere konservative politikere vurderer å slutte seg til utbryterne. De er oppgitt over Brexit og krisa i britisk politikk som bare har gått fra vondt til verre de siste åra uten et lyspunkt i sikte.

Det er så å si umulig å stille som uavhengig i et system hvor vinneren tar alt i hver valgkrets. Høyrepopulistene i Ukip sanket proteststemmer i forkant av Brexit-avstemningen, men for mer moderate politikere er det ønsketenkning. De sju utbryterne har i praksis gitt opp politikken i et forsøk på å redde den.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer