KOMMENTARER

Antisemittisme splitter det britiske arbeiderpartiet

Sju melder seg ut i protest mot Jeremy Corbyn.

OPPRØR: Syv britiske arbeiderparti-politikere med Chuka Umunna i spissen meldte seg mandag ut av partiet i protest mot Jeremy Corbyns lederskap. Her forteller Umunna hvorfor på en pressekonferanse.
OPPRØR: Syv britiske arbeiderparti-politikere med Chuka Umunna i spissen meldte seg mandag ut av partiet i protest mot Jeremy Corbyns lederskap. Her forteller Umunna hvorfor på en pressekonferanse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sju kjente Labour-politikere meldte seg mandag morgen ut av partiet og danner i første omgang en uavhengig gruppe i Underhuset. Det kan ende med dannelsen av et nytt parti. Utbryterne, med Chuka Umunna i spissen, har lenge vært parkert på sidelinja av Corbyn. Umunna som prøvde å promotere seg som den britiske Obama, har falt i unåde og stemples av venstresida som en elitist og verst av alt i Corbyns Labour, for å være sentrumsorientert.

De sju sier forholdene under Corbyns lederskap er blitt uutholdelig, og oppgir flere grunner til splitten; først og fremst partiets vinglete Brexit-håndtering. Corbyn opptrer som han er mer på linje med brexiterne enn eget parti.

En annen viktig grunn har vært partiledelsens manglende vilje til å ta et oppgjør med en sjokkerende, rådende antisemittisme i partiet. En tredje grunn er Corbyns utenrikspolitiske linje når det gjelder forholdet til Russland, Venezuela og Syria. En fjerde grunn er en generell anklage om en bøllete og fryktbasert lederstil.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Corbynistaene, som Corbyns støttespillere blir kalt, forbannet timingen til utbryterne, men var ellers glad for å bli kvitt dem. Good riddance. De sju blir beskyldt for å være høyrevridde blairites som motarbeidet Corbyns ønske om å bringe det britiske arbeiderpartiet tilbake til sine røtter, pre Tony Blair. Hva nå det må bety. Før Tony Blair tok over i 1997 vandret Labour i skyggenes dal i 18 år. Under Corbyn har det heller ikke vært lystige meningsmålinger i det siste, selv med en upopulær og sterkt svekket konkurrent. Det er nesten en bragd ikke å klare å høste mer av misnøyen med det konservative styret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer