Anmeldelse: Bjørn Westlie, Det norske jødehatet

Antisemittismen er noe vi lever med

Bjørn Westlie viser at holdningen til jødene er en del av norsk høyreradikalisme.

BOK OM JØDEHAT: Bjørn Westlie har skrevet bok om hva antisemittiske artikler hadde å si for jødehatet under krigen. Foto: SONJA BALCI
BOK OM JØDEHAT: Bjørn Westlie har skrevet bok om hva antisemittiske artikler hadde å si for jødehatet under krigen. Foto: SONJA BALCI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Synagoge-skytingen i Tyskland viser den igjen, hatets vei fra ord til handling. Bjørn Westlie bidrar til dette når han i sin siste bok spør om hva antisemittiske artikler hadde å si for jødehatet under krigen, det som endte så fatalt i folkemordet 1942-43.

Hva bærer NS-regimet for medansvar for dette, ved å spre antisemittisk stoff ut over de nazifiserte norske avisene? Man oppfordret til jødehat – og fikk det! Og avisene – de fortsatte å komme i nazifiserte utgaver, de fleste.

At NS var et antisemittisk parti, har for så vidt vært kjent bestandig. Nå har denne kunnskap fått et vesentlig tillegg, i og med Westlies gjennomgang av et utvalg av de kronikkene som regimet spredte til pressen gjennom Norsk Artikkeltjeneste 1941-45. Disse daglige bidragene oser nemlig av jødehat. Dels av klassisk antisemittisme om jødenes iboende griskhet, dels av skremsel over «jødebolsjevikene» fra øst, dels av konspirative fantasier om jødenes undergraving av germansk moral og så videre. Gjentatt og variert etter krigens gang og NS-regimets behov. Det er så man grøsser i dag!

Mot-informasjon

Men så er spørsmålet – hvilken virkning gjorde disse daglige drypp av jødehat? På offentligheten, på leserne? Jo større et presseorgan var, desto flere lesere hadde det og desto sterkere nazi-press ble det utsatt for – mer eller mindre godvillig, da – og Aftenposten mest (Arbeiderbladet og Dagbladet var gått inn). Hva betydde jødehatet under okkupasjonen 1940-45?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer