Antisosialistisk mesén

Øystein Stray Spetalens idé om et antisosialistisk museum er ikke så forferdelig som den høres ut.

ANTISOSIALIST: Øystein Stray Spetalen. Foto: Håkon Eikesdal
ANTISOSIALIST: Øystein Stray Spetalen. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Kommentar

Spetalen er gjerne en mann som utstyres med betegnelsen «turbokapitalist». I hans tilfelle er det like mye en beskrivelse av hans opptreden i finansverden, som hans gjennombruddshissige stil for øvrig. Et uforutsigbart vesen, som på mange måter både er underholdende og interessant på grunn av sine kontrære utspill.I vår fikk han en uventet omfavnelse av tidsskriftet Manifest, som trykket et lengre intervju med ham der han tok et oppgjør med en kapitalisme i krise. «Bankene terroriserer hele samfunn med en utpressing som rammer befolkningen uten å bidra til verdiskaping», kunne Magnus Marsdal sitere Spetalen i ingressen, og lenke til på Facebook med følgende, enkle innsalg: «snakkis».

Nå er Spetalen på tokt igjen. Ifølge økonomitidsskriftet Kapital skal han etablere et antisosialistisk museum i en villa på Bygdøy i Oslo - som han kjøpte fra Sjøfartsmuseet i 2004. Motivasjonen bak kan man jo lure på. Begrepet «antisosialisme» lukter litt av de mest mugne delene av kommentarfeltene, men slik han presenterer prosjektet høres det langt fra uinteressant ut: «Ved hjelp av bilder, bøker, video og foredrag ønsker jeg at folk skal kunne se hvordan sosialismen, nasjonalsosialismen, kommunismen og autoriteter har forgrepet seg på vanlige mennesker og privat eiendomsrett i de landene de har regjert, for eksempel i Øst-Europa, det nasjonalsosialistiske Tyskland, deler av Asia, Cuba og Venezuela».Det er ikke et dumt prosjekt, selv om det kan være en idé å rydde litt i begrepene. Er nasjonalsosialisme virkelig sosialisme?

Museet kan gjerne slekte på for eksempel Stasimuseet i Berlin, etablert i organisasjonens gamle hovedkvarter, «Haus 1». Betongbygningen står nærmest i seg selv til skrekk og advarsel, og når du trer inn får du et uhyggelig innblikk i den nær 40 år lange kampen mot såkalte fiender av Sozialistiche Einheitspartei Deutschlands (SED).

Beliggenheten til Spetalens foreslåtte museum er langt hyggeligere, og hvis han unngår å falle for fristelsen til å innlemme sine egne, private historier i museet - kan det kanskje bli et velkomment tilskudd til museumsfloraen på Bygdøy. Vi vil for eksempel ikke se så mange detaljer om hvordan Arbeiderpartiet i 2004 gikk inn for å omgjøre Spetalens kjøp av eiendommene fra Sjøfartsmuseet - selv om det aldri så mye var et eksempel på «autoriteter som har forgrepet seg på vanlige mennesker og privat eiendomsrett». Eller hvordan han har brukt like mange år på å få realisert planene for sin eiendom på 1.000 kvadratmeter på nabotomta, med svømmebasseng og innendørs tennisbane.Hever han blikket, slik han antyder, vil han ha gode muligheter til å få rikelig med vitenskapelige bidrag. Hører vi Bernt Hagtvet luske i strandkanten?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.