Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Antony Beevor: «The Imitation Game» er et historisk rot av verste klasse

Kjent historiker slakter Morten Tyldums Oscar-film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske regissøren Morten Tyldums film «The Imitation Game» gikk i fjor sin seiersgang over hele verden, ble nominert til åtte Oscar-priser og belønnet for beste manus.

Ikke alle er like imponert. Selveste Antony Beevor - krigshistorikeren bak en rekke bestselgende bøker om Den andre verdenskrig - mener den er et «historisk rot av verste klasse», ifølge The Telegraph.

Gråsoner Beevor uttaler seg på litteraturfestivalen i Cheltenham i England, advarer mot farene ved å «maskere fiksjon som fakta» i romaner og filmer, og mener Tyldum med overlegg har gjort endringer på figurer fra historien.

Han mener at med mindre man framstiller historiske personer korrekt, burde navnene deres endres i filmen for å markere at det ikke er historisk riktig.

- Slike gråsoner mellom fakta og fiksjon gjør at det blir vanskelig for folk å forstå hva som er basert på historien og autentisk dokumentasjon, hva som er basert på spekulasjon og antakelser, og hva som er regelrett oppdiktet, sier Beevor, og understreker at han mener skuespiller Benedict Cumberbatch gjorde en god innsats som matematiker og kodeknekker Alan Turing (1912-1954) i «The Imitation Game».

Stort ansvar Det er ikke første gang Morten Tyldum, som nå lager science fiction med Jennifer Lawrence, anklages for å ha tatt seg kunstneriske friheter i filmen.

Blant annet har etterkommerne til Alan Turings sjef i arbeidet med å knekke nazistenes sambandskode, Alastair Denniston, reagert kraftig på at han framstilles som en som ikke hadde trua på Turing. Manusforfatter Graham Moore har forsvart seg ved å vise til at det uunngåelig må ha vært interne konflikter i teamet som jobbet under ekstremt tidspress for å komme opp med en dekryptering.

Tyldum selv kommenterte den generelle problemstillinga i et intervju med magasinet Time i fjor.

- For meg betyr det mye å være historisk nøyaktig. Du har et stort ansvar når du behandler mennesker og hendelser fra virkeligheten. Men du skal samtidig komprimere det hele til en to timers film, og det er umulig å være helt korrekt. Du må søke å gjengi det som er emosjonelt riktig - hva følte Alan Turing på det og det tidspunktet? - og da må du dramatisere, sa nordmannen.

Kunstneriske friheter Han er heller ikke alene om å møte slik kritikk. Knapt noen film basert på virkelige hendelser unngår tilsvarende reaksjoner, og i Norge er «Kon Tiki» (2012) og tv-serien «Kampen om Tungtvannet» (2015) ferske eksempler:

ADVARER MOT HISTORISK FIKSJON: - Gråsoner mellom fakta og fiksjon gjør at det blir vanskelig for folk å forstå, sier den kjente krigshistorikeren Antony Beevor. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
ADVARER MOT HISTORISK FIKSJON: - Gråsoner mellom fakta og fiksjon gjør at det blir vanskelig for folk å forstå, sier den kjente krigshistorikeren Antony Beevor. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, ut i Aftenposten og erklærte seg trist og rystet over at faren framstilles som en tviler til flåteferden i «Kon Tiki». Filmskaperne beklaget at datteren ikke var blitt kontaktet under arbeidet med filmen, men forsvarte samtidig sin rett til å ta seg kunstneriske friheter.

- Det er dramaturgiske hensyn og grep som må taes for at filmen skal bli severdig og ikke kjedelig, kommenterte skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

Tungtvannsregissør Per-Olav Sørensen mener historikernes innvendinger mot dramatisering av virkelige hendelser «fratar oss retten til å dramatisere historiske hendelser, og det hele blir veldig humørløst».

Dagbladet har, uten å lykkes, forsøkt å kontakte Morten Tyldum og «The Imitation Game»-produsent Teddy Schwarzman i dag.

Los Angeles 20150219:» Filmregissør Morten Tyldum har regissert filmen Immitation Game som er nominert til 8 Oscar. Her på Santa Monica Beach kun tre dager før prisutdelingen. Foto: Endre Vellene
Los Angeles 20150219:» Filmregissør Morten Tyldum har regissert filmen Immitation Game som er nominert til 8 Oscar. Her på Santa Monica Beach kun tre dager før prisutdelingen. Foto: Endre Vellene Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!