BLÅMEIS: Dagbladets anmelder mener blåmeisen kommer greit ut av det på årets fuglebrett. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
BLÅMEIS: Dagbladets anmelder mener blåmeisen kommer greit ut av det på årets fuglebrett. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Tuftebarten

Antrekkene på fuglebrettet

Hvem har de beste og verste antrekkene? Vi har anmeldt småfuglene på brettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fuglebrettet er vinterens røde løper, og ettersom snø og sludd i januar gjør mattilgangen vanskelig for de bevingede dinosaurene, kommer de i tur og orden for å meske seg med meiseboller, solsikkefrø og havrenek. Nå som den feministiske vind blåser over oss er den røde løperen utenfor kjøkkenvinduet en mer takknemlig oppgave for oss moteanmeldere enn Oscar- eller Emmy-utdelingen. For på fuglebrettet er det gutta som har pyntet seg og byr fram kroppen sin. Vi i Dagbladet har kastet terningen og funnet fram til de beste og verste antrekkene på vinterens fuglebrett.

Gulspurven

Wow, wow, wow! Det er lite tvil om hvem som inntar førsteplassen på årets fuglebrett. Denne langstjertede buskspurven er kanskje i tilbakegang her til lands, men den vet å kle seg når den først gjester villfuglblandingen.

Som alle motebevisste vet gulspurven utmerket godt at brun var årets farge i 2017. Men istedenfor å gå for nøttebrunt som spurvene, har den ikledd seg herlige ibenholtfargede ryggfjær med kobberfargede tupper.

Femti nyanser av brunt henger som en kappe over det gule brystet. Og den dype splitten i halefjærene – dristig!

Dompapen

Dompapen kan ikke gjøre feil på et nedsnødd fuglenek. Det er så stilig der det røde og svarte lager klare kontrastlinjer mellom havreaksene. Men dompaphunnen med det tidsriktige cappuccino-fargede brystet imponerer oss kanskje enda mer i år?

En dompap i snøen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
En dompap i snøen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

Gråsisiken

Nok et spennende bekjentskap. Gråsisik-hannen har valgt å la gråbrune sjatteringer være grunnlaget for en vågal blodrød panne og en flammende smekke av granateple og jordbær. Han ankommer med et digert entourage – et tjuetalls hunner og yngre hanner – men det er ikke tvil om hvem som er hovedpersonen.

Flaggspetten

Flaggspetten har valgt en klassisk spettestil med sjakkrutete svart/hvit-kontraster og en ertende rød undergump. Den bærer drakta med rak rygg og upåklagelig holdning, men kanskje litt kjedelig?

Blåmeisen

Fargespillet til blåmeisen kan til forveksling likne på storebror kjøttmeis, men fungerer langt bedre i en hage-setting. Det asurblåe og sitrongule komplementerer hverandre uten å framstå grelt. Den viltre framtoningen passer godt til den fargesterke kreasjonen. Liker!

En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder i et tre på Frogner i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder i et tre på Frogner i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kjøttmeisen

Det blir noe syttitalls over kjøttmeisfargene i 2018. Vanskelig å se hva kjøttmeishannen vil med dette. Man kan ikke unngå å legge merke til ham, men vi synes blir for mye skrik og skrål.

Skjæra

Beklager, dette blir for voldsomt. En hvit jumpsuit tredd over metallic svart med en altfor lang hale. Ser ut som en beruset stripper i politiuniform. Ikke rart alle de andre fuglene skygget banen.

Spettmeisen

Nei, nei, nei. Alt blir feil for spettmeisen i år. Den dukker opp alene i en kjedelig grå kreasjon og med overdreven svart maskara.

Satser på at «all PR er god PR» ved å gå NEDOVER meisebollehylsen med hodet først, og lager derfor totalt kaos blant gjestene. Vi ønsker bedre lykke neste år og triller terningkast én.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer