KOMMENTARER

Anundsen - når legges fengslene ned?

Justisministeren kaster bort ressurser når han heller kunne slått på fotlenke. Hvorfor?

PÅ MED LENKEN: Justisminister Anders Anundsen kan spare ressurser ved bruk av fotlenke på mindre farlige kriminelle, sier Sverre Olav Trovik fra Juss-Buss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ MED LENKEN: Justisminister Anders Anundsen kan spare ressurser ved bruk av fotlenke på mindre farlige kriminelle, sier Sverre Olav Trovik fra Juss-Buss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En eldre kvinne drar på en velfortjent ferie. Mens hun er utenbys, bryter en ung mann seg inn i kvinnens leilighet. Han tar pengene hun har liggende under madrassen, han stjeler smykkene hennes. Hvordan skal vi som storsamfunn håndtere denne mannens handlinger?

En ny forskningsrapport fra Vista Analyse kan tyde på at han bør flyttes ut av fengsel og over på elektronisk fotlenke. En justisminister som tidligere har vært en skeptisk bremsekloss, har nå fått oppsiktsvekkende positive funn. Rapporten viser at soning med fotlenke er betraktelig mer samfunnsøkonomisk lønnsomt enn soning i fengsel. Bruk av fotlenke frigjør ressurser som kan brukes på mer politi, bedre barnevern og bedre rusomsorg.

Det avgjørende er likevel dette: Bruk av fotlenke gir trolig færre kriminelle, og færre framtidige ofre for kriminalitet. Selv om Vista presiserer at tallene er heftet med en stor grad av usikkerhet, er funnene interessante. For noen grupper finner de «opp mot en halvering av sannsynligheten for tilbakefall sammenlignet med en kontrollgruppe som soner i fengsel». For alle som er opptatt av et samfunn med minst mulig kriminalitet, bør dette vekke interesse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer