DEBATT

Anundsen er visstnok en bauta i stormen

Så hva skal vi kalle en nyfødt under et luftangrep?

I FØLGE STATSMINISTER  Erna Solberg har Anders Anundsen «stått som en bauta i stormen» i saken om asylbarna. Hva vil hun kalle de barna som kanskje må vente lenge for å få komme hjem?
Foto: Nina Hansen
I FØLGE STATSMINISTER Erna Solberg har Anders Anundsen «stått som en bauta i stormen» i saken om asylbarna. Hva vil hun kalle de barna som kanskje må vente lenge for å få komme hjem? Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Med den nye avtalen mellom regjeringen, Venstre og Krf er det nå klart at Shaimaa, et av symbolene på asylbarnsaken, vil få behandlet sin sak på nytt. Imidlertid vil det ikke skje raskt, slik hun og søsknene så sårt trenger. De må tilsynelatende vente helt til slutten av denne stortingssesjonen i juni fordi den nye forskriften ifølge avtalen først må være på plass. Selv en idiot skjønner at Shaimaa, de to lillebrødrene hennes, den nyfødte lillesøsteren Roá og mora vil få oppholdstillatelse i Norge når de får saken sin behandlet på nytt hos Utlendingsnemnda. Hele det befolkede Jemen er herjet av krig, slik OCHAs siste kart over luftangrep viser. Fire barn som skulle vært i Norge nå, befinner seg i en storkrig der både USA, Iran og Saudi-Arabia er involvert. Disse fire barna, som er 0, 3, 6 og 11 år gamle, hører hver eneste dag og natt bombene falle rundt seg. En av dem er Shaimaa som har bodd sju år i Norge. Familien hennes har blitt tvunget ut og dumpet inn i et regionalt storkrigshelvete. Det hadde kanskje ikke skjedd, hadde det ikke vært for unnlatelsessynden begått av denne såkalte «bautaen», som statsminister Erna Solberg kalte Anders Anundsen.  

Utlendingsnemnda bør heller ikke føle seg stolte. Som forsker og Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen uttalte til Bergens Tidende: «Det er et stort paradoks at de er sendt tilbake. På det tidspunktet de ble sendt ut, burde Norge som stat vært klar over det var en overhengende fare for at det ville gå slik som det har gjort. Den sterke spenningen mellom Hadi og houtiene var der allerede da» (med henvisning til kampene mellom houtiene og styrker som er lojale overfor landets president Hadi). «Houtiene tok kontroll over Sanaa den 18. september. Når noen tar over en hovedstad, bør det være et klart signal om hvor urolig situasjonen er. (..) en må se at en situasjon er i forandring. Ved retur burde en ta en gjennomgang av utviklingstrender i de landene en returnerer til. Jeg synes at enkelte ganger blir vurderingene som blir gjort litt for statiske. En har et bilde som en har opparbeidet seg, så greier en ikke å se forandringene», sa han.

Alle skjønner at disse barna vil få oppholdstillatelse i Norge så fort saken deres blir vurdert på nytt. Likevel lar Norge, som er så opptatt av menneskerettigheter og krig og fred og sånn, disse barna leve gjennom traumatiske opplevelser hver eneste dag og natt. Opplevelser de vil måtte slite med resten av livet, helt unødvendig. Norge kan når som helst hente hjem disse barna, som nå lever midt i en fullskala krig, det handler bare om vilje.

Er viljen der, Erna Solberg? Kan du leve med at det å verne om en stein (-bauta) framstår som viktigere for deg enn å beskytte et nyfødt, totalt forsvarsløst barn fra bombene i krigsherjede Jemen? To små gutter på tre og seks år, og elleve år gamle Shaimaa. Shaimaa som på Dagsrevyen, med tynn stemme og sterkere enn med tusen ord, uttrykte hvilket helvete de lever i. Det finnes det som betyr mer enn steinbautaer i storm. 

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer