POSITIVT: Juss-Buss er fornøyd med at justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner opp for en utvidelse av ordningen med elektronisk fotlenke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIVT: Juss-Buss er fornøyd med at justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner opp for en utvidelse av ordningen med elektronisk fotlenke. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Anundsen må våge mer

Vi trenger politikere som ikke bare venter på at folkeopinionen endrer seg.

Meninger

Justisminister Anders Anundsen tar i Dagbladet 25. mai et langt steg bort fra tidligere Frp-standpunkter. Det er veldig bra at han anerkjenner de mange positive funnene i den nye forskningsrapporten om elektronisk fotlenke, og at han åpner opp for en utvidelse av ordningen.

Han skriver imidlertid at en utvidelse ikke må gå på bekostning av hensyn til ofre, pårørende og den allmenne rettsfølelsen. Jeg er enig i at hensynet til ofre og pårørende må tas på alvor. Og som Anundsen selv skriver, så viser rapporten at dagens ordning gjør det.

Men vi trenger også politikere som tør å ta styring når forskningen er så tydelig, og som ikke bare venter på at folkeopinionen endrer seg. Den allmenne rettsfølelsen er ingen konstant faktor - Juss-Buss har stor tro på at Anundsen kan være med på å påvirke den. Kanskje bør han utvide ordningen, og gjennom den påvirke og utfordre den allmenne rettsfølelsen?

I Danmark har man utvidet ordningen, uten at folkeopinionen har reagert negativt. Tvert om - ordningen har stor oppslutning. Danskene åpner opp for lengre dommer enn oss, og de har heller ikke det norske utgangspunktet om at voldsdømte som hovedregel ikke skal sone med fotlenke.

Også i Norge soner allerede 12 prosent av voldsdømte med fotlenke hele eller deler av straffen. Hvor er demonstrasjonene og protestene? De finnes ikke - det bør justisministeren merke seg.

Rapporten viser at fotlenke gir en lavere fare for tilbakefall til kriminalitet enn fengsel.

Folkeopinionen er opptatt av et samfunn med minst mulig kriminalitet. Vi vil at Anundsen skal lede oss dit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.