DEBATT

Anundsen må våge mer

Vi trenger politikere som ikke bare venter på at folkeopinionen endrer seg.

POSITIVT: Juss-Buss er fornøyd med at justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner opp for en utvidelse av ordningen med elektronisk fotlenke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIVT: Juss-Buss er fornøyd med at justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner opp for en utvidelse av ordningen med elektronisk fotlenke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Justisminister Anders Anundsen tar i Dagbladet 25. mai et langt steg bort fra tidligere Frp-standpunkter. Det er veldig bra at han anerkjenner de mange positive funnene i den nye forskningsrapporten om elektronisk fotlenke, og at han åpner opp for en utvidelse av ordningen.

Han skriver imidlertid at en utvidelse ikke må gå på bekostning av hensyn til ofre, pårørende og den allmenne rettsfølelsen. Jeg er enig i at hensynet til ofre og pårørende må tas på alvor. Og som Anundsen selv skriver, så viser rapporten at dagens ordning gjør det.

Men vi trenger også politikere som tør å ta styring når forskningen er så tydelig, og som ikke bare venter på at folkeopinionen endrer seg. Den allmenne rettsfølelsen er ingen konstant faktor - Juss-Buss har stor tro på at Anundsen kan være med på å påvirke den. Kanskje bør han utvide ordningen, og gjennom den påvirke og utfordre den allmenne rettsfølelsen?

I Danmark har man utvidet ordningen, uten at folkeopinionen har reagert negativt. Tvert om - ordningen har stor oppslutning. Danskene åpner opp for lengre dommer enn oss, og de har heller ikke det norske utgangspunktet om at voldsdømte som hovedregel ikke skal sone med fotlenke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer