LEDER

Anundsens asyltabbe

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Justisminister Anders Anundsen har i løpet av den siste uka klart å så betydelig tvil om regjeringens asylpolitikk. Det som startet som en avsløring i Bergens Tidende om en «polititabbe» hvor ministerens tildelingsbrev ikke hadde nådd fram til Politiets utlendingsenhet (PU), har endt i et uverdig svarteperspill. Etter at det fredag ble kjent at Justisdepartementet hadde blitt varslet om samtlige utsendelser av lengeværende asylbarn som kunne reise spørsmål i mediene, er det ubegripelig at alarmen ikke gikk. Anundsen hadde ikke bare blitt varslet om utsendelsene gjennom spørsmål i Stortinget, påtrykk fra asyladvokater og omtale i mediene, men også rent formelt fra politiet.

Både Anundsen og hans sjef, Erna Solberg, legger ansvaret hos politiet for en systemsvikt, men selv om den nye instruksen hadde nådd fram, er den i beste fall uklar. Politiet bes fortsatt om å prioritere utsendelse av barn. Det er bare ordet lengeværende som er fjernet. Dermed mente regjeringen at man hadde sitt på det tørre når det gjaldt intensjonen i asylavtalen med Venstre og KrF. Samtidig understreker Anundsen at det ikke var enighet om å stanse utsendelsen av lengeværende barn helt og holdent i påvente av en ny forskrift.

Slikt ordkløyveri er ukledelig når lengeværende barn ble sendt ut i raskt tempo rett under nesa på justisministeren, og politidirektøren sier han ikke ser noen grunn til å endre praksis ut ifra det nye tildelingsbrevet. Anundsen har egentlig ikke beklaget noe som helst, bortsett fra at en uklar instruks, som ikke ville gjort noen forskjell, ikke nådde fram. Han har verken beklaget at han ikke tok signalene, eller at han ble varslet uten å gjøre noe med det. Og han har ikke beklaget at han har skrytt av rekordhøye utsendelser, tross at mange ikke skulle vært prioritert.

Venstre og KrF mener regjeringen har handlet i strid med asylavtalen dem imellom, men Stortinget kan ikke forholde seg til slike avtaler og partenes ulike tolkninger av dem. Det er regjeringens politikk som gjelder. Det er vanskelig å se at Anundsen har informert Stortinget i tilstrekkelig grad om hva han visste om utsendelsene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer