LEDER

Hovedleder: Politidirektoratet eser ut

Anundsens direktorot

En styrking av politidirektoratet hjelper lite hvis politioppgavene ikke blir løst.

VOKSER: Byråkratiet under Anders Anundsen.
VOKSER: Byråkratiet under Anders Anundsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Veksten i byråkratiet fortsetter, om enn noe mindre, under en regjering som har hatt som mål å kutte den. Veksten i Politidirektoratet peker seg ut som særlig problematisk, av flere årsaker. Som denne avisa minnet om i går, sa Frp-leder Siv Jensen i 2012 at Politidirektoratet (POD) måtte legges ned. Før valget i 2013 lovte nestleder Per Sandberg det samme, hvis Frp havnet i regjering.

Justisminister Anders Anundsen annonserte til og med «krig mot byråkratiet» i en kronikk i flere av landets aviser før valget.

Nå har pipa fått en annen lyd. Anundsen, via sin statssekretær Ove Vanebo (FrP) mener nå direktoratet har livets rett. FrP på Stortinget har også i denne saken en annen holdning enn FrP i regjering. Medlem i justiskomiteen og fraksjonsleder Ulf Leirstein (FrP) ønsker fortsatt å avvikle POD. Det viser hvor vilkårlig justispolitikken i Fremskrittspartiet er. Den blafrer i vinden.

Istedet for å bli avviklet, har Politidirektoratet fått mer enn doblet sitt årlige driftsbudsjett fra 125 millioner i 2012 til 275 millioner i år. Samtidig melder landets politidistrikter om budsjetter som ikke går opp, og der distriktenes reelle handlingsrom er redusert med over 400 millioner kroner siden 2014.

Da Politidirektoratet ble opprettet i 1999 med 120 stillinger, skulle det være en effektiv, liten administrativ organisasjon. Nå er den est ut, og teller 341 ansatte - inkludert 46 «skjulte» som er hentet fra politidistrikter og ikke teller med i den offentlige ansettelsesstatistikken. Departemenet begrunner den økte satsningen med behov for oppfølging av Gjørv-kommisjonen som kritiserte mangel på sentral styring.

En styrking av byråkratiet hjelper likevel lite hvis politioppgavene ikke blir løst. Direktoratet løser ingen saker, det er det politifolkene som gjør.

Riksadvokaten advarte mot denne utviklingen allerede i 2013. I sitt høringssvar til politireformen var de sterkt kritiske til kombinasjonen av sentralisering og et «innsatspoliti på vent», og poengterte: «Politiets legitimitet - som er helt avgjørende for god oppgaveløsning - skapes, utvikles og styrkes gjennom det hverdagslige politiarbeidet og den kontakt med publikum som dette gir»

Den politiske krangelen om finansieringen av politiet kontra veksten i Politidirektoratet er nå blitt en gjenganger i avisspalter og radiodebatter. Det ville vært en helt naturlig del av arbeidet til Riksrevisjonen å ta en kikk på denne delen av statsadministrasjonen. Hvordan brukes pengene?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer