VÅPENGLAD: Anders Anundsen.
VÅPENGLAD: Anders Anundsen.Vis mer

Anundsens ladegrep

Frykten vil bli brukt som et politisk våpen.

Meninger

Etter en intern og lukket dialog har justisminister Anders Anundsen bifalt Politidirektoratets ønske om såkalt midlertidig bevæpning av norsk politi. Denne gang fram til juni. Det var ikke en overveielse som holdt justisministerenvåken om natta. Allerede i august i fjor sendte han ut på høring et forslag til ny våpeninstruks for politiet. Der åpnet regjeringen for en generell bevæpning av politiet. Bare den mest blåøyde tror det ikke er noen sammenheng mellom det midlertidige og det permanente når det gjelder bevæpning av politiet. Den midlertidige bevæpningen er begrunnet med terrortrusler som er både vage og generelle. Dermed går mer enn 5000 politifolk med pistol i beltet på ubestemt tid. Det er lett å tenke seg at dette også er en manøver for at folk flest skal venne seg til at norsk politi bærer skytevåpen.

Denne situasjonen er uholdbar. Bevæpning av politiet er et politisk spørsmål av første rang, ikke en ordning som skal snikinnføres bakveien og håndteres som et administrativt spørsmål. Som et foreløpig minimum bør justisministeren orientere Stortinget om bakgrunnen for den siste tillatelsen til midlertidig bevæpning.

Sammen med Storbritannia, Irland og Island er Norge et av de få landene i Europa der politiet ikke har generell bevæpning. Det betyr ikke at norsk politi er ubevæpnet. Det oppbevares våpen i de aller fleste politibiler og enkelte spesialstyrker er normalt bevæpnet. Historien viser at denne ordningen gir færre skyteepisoder og færre dødsofre enn hva som er vanlig i andre land. Det er dokumentert at bevæpnet politi fører til økt våpenbruk hos kriminelle og flere skyteepisoder. Med unntak av Oslo, er de fleste politifolk tilfreds med dagens ordning, ifølge meningsmålinger. I høringsrunden om bevæpning har flere tunge politiinstanser vært negative.

For tida er det ikke noe flertall på Stortinget for generell bevæpning av politiet. Både Venstre og KrF har varslet at de er negative, og Arbeiderpartiet er mot generell bevæpning. For Frp er det annerledes. Bevæpning av politiet vil være et tungt og synlig symbol på at partiet fører en streng justispolitikk. Med Høyre på laget vil presset for et bevæpnet politi øke. Frykten vil være deres politiske våpen. Den er tidligere brukt til å ekspandere overvåkingssamfunnet og utvide politiets fullmakter. Nå vil frykten bli brukt på nytt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.