Ap bløffer om årstall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med Bjørvika-vedtaket og de mange tåkeargumentene for det, er Arbeiderpartiet i ferd med å overta Fremskrittspartiets stutum-rolle i norsk kulturpolitikk. For ikke å tape all tillit, bør Ap's ledelse nå være så ærlige å si at en opera i Bjørvika ikke vil være klar til år 2005.

Samme onsdagskveld som flertallet i Ap's stortingsgruppe gikk inn for å lokalisere den nye operaen til Bjørvika, gjentok Ap-leder Thorbjørn Jagland Arbeiderpartiets programvedtak. At en ny opera i Bjørvika skal stå ferdig i år 2005.

  • Men for enhver som prøver å streke opp troverdige scenarier for operasaken framover, framstår dette mer og mer som et lite realistisk mål. Det er derfor grunn til å spørre om Ap-lederen tar sikte på å sette norgesrekord i vei- og operabygging med den tidsplanen partiet opererer med fra vedtak til ferdigstillelse.
  • Når operasaken kommer opp i Stortinget i midten av juni, vet også Arbeiderpartiet at en eventuell opera i Bjørvika vil kreve ny utredningsomgang. Det vil være å sette skattepenger over styr og helt uforsvarlig å gå inn for Bjørvika uten å ha avklart kompliserte eierforhold, vanskelige grunnforhold og bevilgningsfordelingen mellom stat og kommune.
  • Forhandlingene om alt dette er ikke engang påbegynt. Naturlig nok, ettersom heller ikke Arbeiderpartiet vet hvor i Bjørvika en opera skal ligge. Ved Oslo S, på krankaia eller et annet sted? Det er ikke nok at Statsbyggs arkitekt Kjetil T. Torsen har brukt alle grønnblyantene til å tegne inn flere trær i Bjørvika enn det er i Østmarka, og lagt operaen på krankaia. Et ansvarlig politisk parti kan ikke basere seg på en arkitektfantasi. Det er nødt til å ha en prislapp for tunnel, vei, tomt, infrastruktur etc. Det er nødt til å gå inn for at Bjørvika utredes på nytt.
  • Og da er det mest optimistiske tidsskjemaet slik: Den nye utredningen kan først begynne høsten 1998. Den vil tidligst være i Stortinget våren 1999. Den blir neppe behandlet høsten 1999, midt i kommunevalget og budsjettdebatten. Et vedtak kan derfor tidligst fattes våren år 2000. Med arkitektkonkurranse og anbudsrunder er man kommet til godt ute i år 2001 før et eneste spadestikk er tatt!
  • En ting er Jaglands vrøvlete argumentasjon om en Bjørvika-opera «ved innseilingen til Oslo» og som drahjelp for å «bedre levekårsproblemene i Oslo øst». Men når lederen av et tidligere kulturparti bevisst bløffer om årstall, er det faktisk meget ille.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer