VG-skandalen

- Ap-boka bør undersøkes

Forlaget bør gå nøye igjennom Ap-boka «Alle skal ned» og kontakte alle åpne kilder, mener presseveteran.

GISKE-VIDEO: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, bekrefter at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke lenger skriver egne saker. Video: NRK Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke lest boka, men det vi nå vet om Lars Joakim Skarvøys arbeidsmetoder gjør det uansett naturlig å gå kritisk gjennom andre kontroversielle artikler han har skrevet, sier pressekspert og kommentator Sven Egil Omdal til Dagbladet.

- Ap-boka bør undersøkes

- Den utstrakte bruken av anonyme kilder i politisk journalistikk er forøvrig et vedvarende og alvorlig presseetisk problem, fortsetter Omdal.

Boka «Arbeiderpartiet. Alle skal ned», som tar for seg den interne knivingen i Arbeiderpartiet i 2017 og 2018, «partiets vondeste år», ifølge Kagge forlag, bør nå ses på, mener Omdal.

GODE KRITIKKER: Alle skal ned fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder. Foto: Kagge
GODE KRITIKKER: Alle skal ned fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder. Foto: Kagge Vis mer

En journalistisk skandale

Boka er skrevet av VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, og er basert på over 100 kilder, flesteparten anonyme. De siste dagene er Skarvøys arbeidsmetoder og VGs journalistikk, i forbindelse med artiklene om den nå berømte dansevideoen med Arbeiderpartiet-politiker Trond Giske, sterkt kritisert.

Onsdag fortalte Sofie (27) til TV 2 at Skarvøy feilaktig siterte henne på hvordan hun opplevde møtet med Giske på Bar Vulkan i februar. Saken satte fyr på debatten om pressens dekning av metoo-sakene i Arbeiderpartiet og har utløst en flere uker lang intern gransking i VG.

Går gjennom saken

Sjefredaktør Gard Steiro har lagt seg fullstendig flat og beklaget etter at det ble kjent at de aktuelle VG-sakene, som bidro til å punktere Trond Giskes politiske comeback, manglet vesentlig kontekst og informasjon. VG gransker nå hva som har skjedd og Skarvøy får ikke jobbe med egne saker for avisa, ifølge VG.

Dagbladet kunne torsdag fortelle at også en annen kvinne følte seg krenket av VG og Skarvøy.

I et intervju med Dagsrevyen forklarer sjefredaktør i VG, Gard Steiro, hvorfor Skarvøy ikke lenger jobber med egne saker i VG.

- Vi står i en situasjon der det er umulig for han å jobbe som journalist. Nå må han og vi bruke all vår tid på å gå igjennom saken, sier Steiro til statskanalen.

- Bør undersøke boka

Sven Egil Omdal mener at Kagge forlag bør kontakte de navngitte personene som bidrar i «Arbeiderpartiet. Alle skal ned».

- På samme måte som VGs redaktør nå må undersøke hvilke metoder Skarvøy har brukt, vil det være naturlig at Kagge forlag gjør det samme med boka, for eksempel ved å spørre de navngitte kildene om de er riktig gjengitt. De anonyme kildene er det jo ikke så lett å komme i kontakt med, sier Omdal til Dagbladet.

- Kan uttalelsene til kvinnen som sto fram i TV 2-intervjuet endre hvordan offentligheten ser på boka til Skarvøy og Melgård?

- Det er ikke mulig for meg å si noe om hvordan andre ser på boka, men tidligere sjefredaktør Tom Hetland, som anmeldte den i Aftenbladet, gjentar i Klassekampen i dag at det er helt åpenbart at Giske er skurken i Skarvøy og Melgårds framstilling, og at «VGs dekning av Giske-saken er preget av de tette båndene mellom avisas journalister og «den del av Arbeiderpartiet som vil ha Giske ut», sier Omdal.

Unngår bokspørsmål

Dagbladet har siden i går forsøkt å få Kagge forlags tilbakemelding på flere spørsmål om boka, blant annet:

Giske-saken

* Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

* Partiet konkluderte samme måned med at Giske har brutt partiets interne retningslinjer. En omfattende skriftlig kontradiksjon fra Giske i oktober i fjor førte ikke fram, og partiets konklusjoner i saken mot ham står ved lag.

(Kilde: NTB/Dagbladet)

* Hva gjør Kagge i forbindelse med denne saken?

* Setter dette boka i et annet lys?

* Det rettes nå et kritisk søkelys mot arbeidsmetodene til en av deres forfattere, gjør det at Kagge vil gjennomgå utgivelsen ?

- Vi hadde et tett og konstruktivt samarbeid med Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy gjennom mer enn et år før utgivelsen av «Arbeiderpartiet. Alle skal ned.» Under arbeidet hadde vi grundige diskusjoner og vurderinger. Boken ble godt mottatt i offentligheten og vi var fornøyd med resultatet, svarte sjefredaktør i Kagge, Tuva Ørbeck Sørheim.

Senere la hun til at Kagge «ikke har nok inngående kjennskap til saken som er omtalt av TV2, til at vi kan uttale oss om den.».

Sørheim ønsker ikke å kommentere Omdals uttalelser. Melgård henviser til Kagge for uttalelser og Skarvøy er oversendt Omdals sitater, men har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer