DEBATT

Debatt: Yrkesfaglig opplæring

Ap bør stanse AUFs oljepolitikk

Mens yrkesfag ble stemoderlig behandlet av de rødgrønne, har vi satset systematisk på yrkesfag og lærlinger, og økningen i budsjettene er på over 600 millioner kroner.

OLJEALDEREN: Hvis Ap virkelig er bekymret for at for få søker seg til «Teknisk og Industriell Produksjon», bør de snu sitt ungdomsparti, skriver innsenderne som er fornøyde med at søkingen til «TIP» har tatt seg opp igjen. Foto: NTB Scanpix
OLJEALDEREN: Hvis Ap virkelig er bekymret for at for få søker seg til «Teknisk og Industriell Produksjon», bør de snu sitt ungdomsparti, skriver innsenderne som er fornøyde med at søkingen til «TIP» har tatt seg opp igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ap er nå bekymret over at det har vært en nedgang i antall søkere på yrkesfag innen «Bygg og Anlegg», men også på «Teknisk og Industriell Produksjon» (TIP), altså linjen man velger om man eksempelvis vil bli brønnoperatør i Nordsjøen.

Ungdom er raske til å oppfatte svingninger i arbeidsmarkedet, og reduksjonen i søkere på «TIP» startet som en naturlig konsekvens av oljenedgangen. Her er heldigvis kurven på vei oppover igjen, brønnteknikk økte for eksempel markant i år med 72,4 prosent. For 2018 er det også en økning på 7 prosent på «Bygg og Anlegg», og vi har nå det høyeste antallet søkere her siden 2008.

Mens yrkesfag ble stemoderlig behandlet av de rødgrønne, har vi satset systematisk på yrkesfag og lærlinger hvert eneste år, og økningen i budsjettene er på over 600 millioner kroner. Vi har gjennomført store endringer for å få flere ungdommer til å velge og fullføre yrkesfag.

Resultatene etter fem år med oss, er at flere søker seg til yrkesfag, elevene er mer til stede i timen, færre faller fra og vi har rekord i antall lærekontrakter.

Vi er ikke i mål, og vil fortsette vårt yrkesfagløft i årene som kommer. Men vi klarer ikke å gjøre alt alene, og noe kan også Ap hjelpe oss med. For hvis de virkelig er bekymret for at for få søker seg til «TIP» bør de legge inn en innsats for å snu sitt ungdomsparti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer