KREATIV BUDSJETTERING: Svein Flåtten i Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med budsjettjuks og overdrive forskjeller. Her Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne i Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREATIV BUDSJETTERING: Svein Flåtten i Høyre beskylder Arbeiderpartiet for å drive med budsjettjuks og overdrive forskjeller. Her Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne i Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ap driver budsjettjuks

Ap kritiserer, men har ingen alternativ politikk, skriver Svein Flåtten i Høyre.

Meninger

Ap's Marianne Marthinsen kritiserer regjeringen for å bruke for mye oljepenger i Dagbladet den 26. august. Innlegget består utelukkende av kritikk, ikke av alternativ politikk.

Det er vi etter hvert blitt vant med, men det er ekstra forståelig når det gjelder økonomisk politikk. For Arbeiderpartiets alternativ står seg ikke godt.

Regjeringen bruker 206 oljemilliarder etter revidert nasjonalbudsjett. Ap bruker 202. Ikke akkurat forskjellen mellom himmel og helvete.

I en tid hvor norsk økonomi går i motbakke er det riktig å tråkke på gassen. Ap vil heller tråkke på bremsen. Deres budsjett greier det kunststykket å være mindre ekspansivt enn regjeringens, men likevel øke de offentlige utgiftene mer. Det hele betales ved å sende en skatteregning til arbeidsgivere og arbeidstakere.

Ap salderer også sitt alternative budsjett med fri fantasi. Partiet vet godt at flere av skatteøkningene de foreslår ikke gir noen inntekter samme år, men siden de ikke ønsker å vise det reelle alternativet sitt – som er å øke skatten enda mer for arbeidstakere og arbeidsgivere, så henfaller de til regelrett budsjettjuks.

At Arbeiderpartiets alternative budsjetter ikke er i nærheten av å finansiere Arbeiderpartiets løfter til velgerne er en annen ting. Enten gir de løfter de ikke har tenkt å holde, eller så legger de frem budsjetter med skatteøkninger som er langt unna det de vil gjennomføre.

Marthinsen kritiserer også i kjent stil regjeringens skatteletter for å være uten effekt på sysselsettingen. Siden brorparten av skattelettene er lettelser i selskapsskatten er kritikken mildt sagt merkelig, ettersom Arbeiderpartiet selv har fremhevet de positive effektene det vil ha for å øke investeringene i norsk næringsliv og sikre norske arbeidsplasser.

At Arbeiderpartiet peker på en SSB-rapport (se pdf) som viste at det på kort sikt ble flere sysselsatte av å øke de offentlige utgiftene kraftig er illevarslende. Vi trenger flere arbeidsplasser som bidrar til statsbudsjettet, ikke flere arbeidsplasser som lever av statsbudsjettet, slik Ap tar til orde for.

Regjeringen bruker oljepengene mer i tråd med handlingsregelen enn Ap gjorde i sin tid. Vi investerer mer i vekstfremmende skattelettelser, infrastruktur, forskning og utdanning. Budsjettpolitikken har også fått skryt.

Øystein Børsum, PhD og senior¬økonom i Swedbank skrev blant annet følgende den 17.08 i Dagens Næringsliv: «Norsk økonomi går bedre enn ventet, og langt bedre enn fryktet.» og «Motkonjunkturpolitikken med rentekutt og ekspansiv finanspolitikk har virket og fortjener ros.»