Debatt: Sammenslåingen av Troms og Finnmark

Ap er åpen for oppheving i 2021

Med et nytt flertall på Stortinget, er også grunnlaget lagt for å oppheve tvangssammenslåingen dersom Finnmark og Troms i 2021 selv ønsker det.

I Stortinget stemte Ap mot sammenslåingen av Troms og Finnmark tre ganger. Men flertallet bestemmer, og flertallet består av høyrepartiene, skriver innsenderen. - Det er et feilgrep å slå sammen de to nordligste fylkene med tvang, sa Jonas Gahr Støre i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
I Stortinget stemte Ap mot sammenslåingen av Troms og Finnmark tre ganger. Men flertallet bestemmer, og flertallet består av høyrepartiene, skriver innsenderen. - Det er et feilgrep å slå sammen de to nordligste fylkene med tvang, sa Jonas Gahr Støre i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpixVis mer
Meninger

I et innlegg fra For Troms og For Finnmark skriver flere representanter for disse organisasjonene at Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til å oppheve sammenslåingen av Finnmark og Troms.

La oss først plassere ansvaret der det hører hjemme: Det er regjeringen og stortingsflertallet bestående av Høyre, Frp, KrF og Venstre som har det fulle og hele ansvaret for at Finnmark og Troms er tvangssammenslått. Arbeiderpartiet var, og er, mot tvangssammenslåingen. Vi stemte mot i Stortinget tre ganger. Vi har tatt opp saken ved flere anledninger. Arbeiderpartiet har i landets nasjonalforsamling gjort det vi kan for å stoppe dette. Men flertallet bestemmer, og flertallet består av høyrepartiene.

Beslutningen om sammenslåing er tvunget på Troms og Finnmark. Likevel deltar lokale folkevalgte fra Ap i arbeidet i fellesnemnda. I en svært vanskelig situasjon, satt i scene av regjeringspartiene, har Ap tatt ansvar og er med på å sikre at tjenestetilbudet blir godt og ivaretatt. Ap tar ansvar for at de to fylkene finner gode løsninger på fordeling av oppgaver og posisjoner. For det fortjener de honnør.

I fylkesvalgprogrammet til Troms og Finnmark Ap står det klart at det skal arbeides videre opp mot beslutningstakere i Stortinget for å få opphevet tvangssammenslåingen. Sammensetningen og flertallet på Stortinget vil ikke endre seg før etter valget i 2021. Arbeiderpartiets mål er at velgerne da skal stemme fram et annet flertall på Stortinget som gir grunnlag for en ny regjering.

Med et nytt flertall på Stortinget er også grunnlaget lagt for å oppheve tvangssammenslåingen dersom Finnmark og Troms i 2021 selv ønsker det. De som er opptatt av at tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms skal oppheves, må derfor stemme på partier som har programfestet dette til høstens fylkestingsvalg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.