Etterlyser klarhet: Det er avgjørende for demokratiet at vi vet hva partiene vi stemmer på skal gjøre de neste fire åra, skriver Rasmus Hansson, Lan Marie Nguyen Berg og Nikki Schei. Foto: Fra partiet.
Etterlyser klarhet: Det er avgjørende for demokratiet at vi vet hva partiene vi stemmer på skal gjøre de neste fire åra, skriver Rasmus Hansson, Lan Marie Nguyen Berg og Nikki Schei. Foto: Fra partiet.Vis mer

Ap er både for og imot, avhengig av hvordan mediebildet endrer seg og hvem som spør

Fortsatt tåkeprat fra Ap om E18.

Meninger

Kjære Tonje Brenna. Det er flott og viktig at du er miljøengasjert, men du har rett i at ditt medlemskap i Blekkulf er en digresjon. Vår kritikk mot deg og resten av Arbeiderpartiet er at dere nekter å si klart og tydelig hva som skal skje med E18 og Oslopakke 3 før etter valget.

I ditt svar kommer du ikke med noen klarere svar enn det vi har fått tidligere. Arbeiderpartiet er både for og imot, avhengig av hvordan mediebildet endrer seg og hvem det er som spør. Vi mener velgerne fortjener svar nå. Det er avgjørende for demokratiet at vi vet hva partiene vi stemmer på skal gjøre de neste fire åra.

Velgerne bør få svar på om de stemmer på et parti som skal oppfylle Klimaforliket og klimamålene vi har satt lokalt. Asmatikere, hjerte- og lungesyke i Asker, Bærum og Oslo fortjener svar på om partiet de stemmer på kommer til å prioritere å bedre luftkvaliteten slik at de kan bruke byen hele året, uten problemer. Oslos pendlere, syklister og kollektivreisende må få svar på om partiet de stemmer på vil øke biltrafikken inn til byen fra vest med 50 prosent de neste femten årene, eller vil prioritere kollektivreisende og syklende før bilen. Dersom du ønsker å være med på å oppfylle Klimaforliket og bedre luftkvaliteten, ønsker vi deg velkommen i gjengen. Men da må du også innrømme at E18 og Oslopakke 3 ikke kan realiseres slik planene nå foreligger.

Vår kronikk var ikke et forsøk på å fordele skyld bakover i tid. Vi ønsker først og fremst at dere i Arbeiderpartiet og de i Høyre sier krystallklart til velgerne hva slags planer dere har for Oslo og Akershus, i stedet for å unnvike spørsmålet. Du skriver at: «Konklusjonen for hva slags løsninger vi velger kommer i forhandlingene etter valget.» Men det må vel gå an å si noe om hva slags løsninger dere vil jobbe for i forhandlingene? Eller mener dere virkelig at det er greit å holde dette skjult for velgerne i et valgår, og kun informere dem om hva dere mener etter at beslutningene er tatt? Det er mulig dette er god Ap-politikk. Grønn politikk er det i hvert fall ikke.

For oss handler det om å anerkjenne at klima- og miljøproblemene også må løses lokalt. Det samme må utfordringene knyttet til hvordan Oslo og Akershus skal fortsette å vokse uten at det øker klimautslippene og luftforurensningen, samtidig som vi får bedre sykkelveier, kollektivtrafikk og gode by- og tettsstedssentra. Vi vet nå at dagens Oslopakke 3 ikke får oss dit vi ønsker å være i 2030. Da må vi endre prioriteringene. Og vi må, som politikere, kunne fortelle folk hva vi står for, i stedet for å tåkelegge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.