DEBATT

Debatt: Ulikhet

Ap er seg selv lik i ulikhetsdebatten

Arbeiderpartiet vil at statsministeren skal komme på banen. Et angrep man ofte tar til når man selv ikke har så mye å komme med.

MULIGHETER FOR ALLE: Finansminister Siv Jensen (FrP), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på pressekonferanse på Løkenåsen skole i Lørenskog, der de la fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
MULIGHETER FOR ALLE: Finansminister Siv Jensen (FrP), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på pressekonferanse på Løkenåsen skole i Lørenskog, der de la fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er et av landene i verden med minst ulikhet. Men for å unngå at den skal bli større, har regjeringens store prosjekt vært å gjennomføre en inkluderingsdugnad. Erna Solberg har stått i spissen for denne felles innsatsen der det offentlige og private går sammen om å få flest mulig av de som står utenfor jobb inn i arbeidslivet.

Skal vi redusere ulikheten, må vi sørge for at alle har muligheten til å lykkes. Derfor har vi satset på en kunnskapsskole der elevene lærer mer, mer praktisk rettede yrkesfag og en fraværsgrense som gjør at flere elever fullfører. Det gjennomføres et integreringsløft med utvidelse av gratis kjernetid i barnehagene og styrket norskopplæring.

Problemet til Arbeiderpartiet er at de ser seg blind på økt skatt som det eneste virkemiddelet. Når det eneste verktøyet du har er en hammer, ser ofte alt ut som en spiker.

Når det er sagt, kan jeg opplyse Ap om at de rikeste i Norge betaler mer under denne regjeringen, enn under de rødgrønne. De 10 prosent rikeste av oss betalte i 2017 38,8 prosent av all personskatt, i 2013 betalte de 38,5 prosent.

Ap savner statsministerens tilstedeværelse. Men deres egen statsminister, Jens Stoltenberg, lot sin finansminister, Sigbjørn Johnsen, legge frem «Fordelingsmeldingen» et halvt år forsinket i 2011. Da skulle de rødgrønne fjerne fattigdommen med et pennestrøk - det «står bare på politisk vilje».

At Ap i etterkant av at Mulighetsmeldingen ble lagt frem, ikke selv har klart å komme med noe nytt, eller diskutere konkrete tiltak, er ikke noe statsministeren kan lastes for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer