Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ap er stort sett på linje med Frp i asyl- og innvandringspolitikken

Dagbladet mener: Viktig at Ap står opp for verdien av internasjonale forpliktelser.

ENDRET: Noen endringer og presisjoner ble det da Ap's migrasjonsutvalg skulle vedtas i helga. Jonas Gahr Støre (t.h.) og Masud Gharahkhani på landsmøtet i Arbeiderpartiet fredag.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENDRET: Noen endringer og presisjoner ble det da Ap's migrasjonsutvalg skulle vedtas i helga. Jonas Gahr Støre (t.h.) og Masud Gharahkhani på landsmøtet i Arbeiderpartiet fredag. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Ap’s landsmøte i helga vedtok et nytt program for migrasjon og innvandring, har noen prøvd å skape forvirring om partiets politikk er streng eller ikke. Årsaken er at landsmøtet endret beskrivelsen av Ap’s politikk fra «streng» til «konsekvent». Retorikken på dette politikkområdet er viktig og gjør en forskjell, men la det ikke være tvil om at Ap’s politikk fortsatt vil være mer enn streng nok. Helgas vedtak betyr heller en ytterligere innstramning.

Formålet med Ap’s opprydding er som så mye annet i Ap for tida, mer tydelighet. Da er ikke streng et godt ord. De seinere åra har det vært bred oppslutning på Stortinget om en svært restriktiv asylpolitikk. Frp har måttet ty til provoserende utspill uten støtte i regjeringen for å markere at partiet fortsatt er strengest, og når Sylvi Listhaug måtte slite i NRKs «Politisk kvarter» forleden for å finne noe å kritisere Ap’s nye program for, skjønner du at Ap i praksis enda en gang har beveget seg i en mer restriktiv retning.

Nettopp derfor har det vært nødvendig med en gjennomgang for å markere at Ap tross alt har en annen tilnærming til feltet enn høyrefløyen i norsk politikk. Under de rødgrønne var asylpolitikken blant de mest utfordrende, særlig når det gjaldt mindreårige og de såkalte asylbarna. I opposisjon har partiet blitt beskyldt for å legge seg på en mer restriktiv linje og dessuten for å ha ført en merkbart hardere retorikk i takt med at debattklimaet er hardnet til. Det har ikke blitt slått ned på fra ledelsen, tross sterke reaksjoner blant medlemmer, ikke minst i AUF.

Begge ståstedene er representert i helgas vedtak, selv om hovedlinjene bærer preg av panikken den store flyktningankomsten i 2015 utløste. Lederen av utvalget Masud Gharahkhani har sagt han har en nullvisjon for asylankomster ved grensen. Istedet skal Norge ta imot flere kvoteflyktninger og bidra med en «solidaritetspott», øke innsatsen for retur og begrense familiegjenforening for dem med midlertidig opphold. Ap ønsker en mer human politikk for personer uten lovlig opphold, blant annet når det gjelder helsetilbud og utdanning, mot at de samarbeider om retur. Det er realistisk og bra.

På et vesentlig punkt skiller Ap seg fra regjeringen. Landsmøtevedtaket understreker at politikken må bygge på vurderinger fra FNs høykommissær for flyktninger, menneskerettigheter og på internasjonale konvensjoner. Presset på asylinstituttet er økende fra høyrenasjonalister i Europa. Da må Norge, med våre humane tradisjoner, klare å stå opp for verdien av internasjonale forpliktelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!