Ap, EU og takhøyde

I SIN TALE til Europabevegelsens landsmøte 12.mars var Høyres leder Erna Solberg bekymret. Hun sa at «Jeg registrerer at nei-siden er på fremmarsj i Ap og at det kan bli langt flere nei-folk i Stortingsgruppen deres, og jeg innrømmer at det bekymrer meg. Det er langt fra sikkert disse vil stemme ja, selv om partiet har et ja-standpunkt.» Dagen etter, fra samme talerstol, kunne Jens Stoltenberg berolige henne. Da lanserte han den nye linja - nei-folk i Aps stortingsgruppe skal bindes i EU-saken. De får ikke lov til å stemme mot en EU-søknad. Oddbjørn Nesje fra Aps Universitetslag, selv sentral i Europabevegelsen, kommer i Dagbladet (29.03) med et helhjertet forsvar for senket takhøyde i Ap. Han mener det er viktig å «tone ned påstanden om ny line i EU-spørsmålet.» Det kan jeg forstå. Dette er en dårlig sak for ja-sida og Ap. Det er kanskje tilfeldig, men i en meningsmåling tatt opp etter Stoltenbergs utspill, gikk Ap markert tilbake, og Sp fikk sitt beste resultat siden 2001. Samtidig gikk nei-siden fram og ja-siden tilbake. Det er nå nei-flertall i Norge, og EU-motstanden er på sitt høyeste nivå på tre år.

AVISENES KOMMENTATORER er entydige i sin dom: «EU-surr på toppen, oppsiktsvekkende, varsler en helt ny linje fra partiledelsen» (A. Strand, Dagsavisen), «Brudd på den praksis partiet har fulgt de siste 32 årene» (Tor Axelsen, politisk redaktør i ANB), «Sett utenfra er det ufattelig at noen i det hele tatt har kommet på tanken, tvang til tro er ingen farbar vei.» (Dagbladets J.O. Egeland), «Verken det norske folk eller APs medlemmer lar seg piske inn i EU, sagt er sagt og skaden er skjedd» (H. Narum, Aftenposten).

OGSÅ JA-FOLK i Ap reagerer. Reiulf Steen mener Ap har bare dårlige erfaringer med å bruke partipisken som våpen. Thorbjørn Jagland mener Ap må vise lederskap i EU-saken, og åpne opp i stedet for å lukke igjen, mens Torbjørn Berntsen mener at dette bare forsterker motsetningene. Jeg er enig, og blir skuffet og skremt når lederen i Aps EU-utvalg, Bjarne Håkon Hanssen, åpner for eksklusjon av nei-folk som ikke lar seg binde. Nesje skriver at «No lyt vi gå inn i valgkampen med sanninga som utgangspunkt, nemlig at vi er for EU». Men sannheten er at èn av tre Ap-velgere sier nei til EU, og at Ap er det partiet med flest EU-motstandere som velgere. Sannheten er at APs nye EU-linje er en gedigen tabbe. Det er ingen skam å snu, Jens!