DEBATT

Debatt: Ap's ruspolitikk

Ap foreslår en kraftig omlegging av ruspolitikken

Får vi det som vi ønsker, skal rusavhengige tilbys helsehjelp, ikke bøter og straff.

RUSENDRING: Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen ønsker en ny ruspolitikk. Her partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
RUSENDRING: Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen ønsker en ny ruspolitikk. Her partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeiderpartiet mener at rusavhengighet skal møtes med helsehjelp, ikke bøter og straff. Derfor forslår vi at Norge i løpet av neste stortingsperiode gjennomfører en kraftig omlegging av ruspolitikken: En reforming av de helse-, justis- og strafferettslige sidene av dagens politikk. Får vi det som vi ønsker, skal reformen hvile på et grunnprinsipp om at rusavhengige skal tilbys helsehjelp, ikke bøter og straff.

Ruspolitikken er i bevegelse. Det fleste ser ut til være enige om vi skal gå fra straff til helsehjelp. Slik har det ikke alltid vært. Også i vårt parti har det tidligere vært motstand mot å «myke opp» ruspolitikken.

Det var derfor et gjennombrudd i norsk ruspolitikk da Arbeiderpartiets landsmøte i 2015 vedtok klare, humane grunnprinsipper i ruspolitikken. Nå vil vi ta et skritt videre.

Motstanden mot ny politikk har vært sterkest på høyresiden. Og inntil for få uker siden, hadde motstanden mot ny ruspolitikk et navn og en tittel: Helseminister Bent Høie (H).

Men nå har Høie snudd. Det er gledelig. Nå foreslår han for Høyres programkomite at oppfølgingen av de som tas for narkotikabruk, bør flyttes fra justissystemet til helsetjenesten. Om det er Høyre som nå har forstått hvor den ruspolitiske vinden blåser eller andre årsaker til at Høie nå har snudd, er ikke viktig. Det avgjørende er at Høies utspill bekrefter at det nå foregår reelle diskusjoner om dette i både Høyre og Arbeiderpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer