Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ap forstår ikke Krf

Høyre er ikke for KrFs forslag om pålagt ventetid før abort, men det er merkelig å bli angrepet for at vi leser forslaget før vi konkluderer.

ABORT: Røe Isaksen svarer Torgeir Michaelsen om Krfs abortforslag.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ABORT: Røe Isaksen svarer Torgeir Michaelsen om Krfs abortforslag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en grunn til at Høyre og Kristelig Folkeparti har samarbeidet tett i alle år siden krigen.

Vi er ikke enige om alt. Høyre er et liberalkonservativt parti, KrF tuftet på kristendemokratisk ideologi. I for eksempel abortspørsmålet har vi forskjellige meninger. Men Høyre har alltid hatt en forståelse for verdipolitikken som driver KrF. Det er en forståelse Arbeiderpartiet synes å mangle. Det viser Torgeir Michaelsens innlegg til det fulle.

På formiddagen 17. mars sier Erna Solberg at hun ikke støtter forslaget fra KrFs programkomité om betenkningstid før abort. På ettermiddagen samme dag prøver Arbeiderpartiets Torgeir Michaelsen fortsatt å tegne et bilde av at det er uklart hva statsministeren mener om saken. At det er spill blir ekstra tydelig når Michaelsen føler sterkt behov for å presisere at han har respekt for at KrF «jevnlig foreslår innskrenkingsforslag i abortloven» — samtidig som han retter fullt skyts mot Høyre med krav om at vi skal skyte ned alle forslag fra KrF raskest mulig.

KrF er et verdiparti. De er et parti som er opptatt av å tenke tanker og fremme politikk som ikke bare kan måles i kroner og ører. For Høyre er det grunnleggende at selv om vi ikke trenger være enige med KrFs politikk, så har vi forståelse for KrFs verdier, og vi har ikke behov for å tolke partiet i verste mening. Noen ganger betyr det at vi gjerne vil lese hva KrF faktisk har foreslått og høre hva KrF mener med forslaget, før vi tar stilling til det, fremfor at vi på stående fot skal si hva vi mener om andres fremstilling av hva KrF visstnok skal ha foreslått.

Som leder av Høyres programkomité gjør jeg det gjerne klart at Høyre står bak retten til selvbestemt abort. Dagens abortlov hviler ikke på at abort er uproblematisk eller enkelt, men på at det vanskelige valget i siste instans må være kvinnens. Og for de fleste kvinner, er dette et vanskelig valg. Det er også en av grunnene til at KrFs forslag ikke treffer mål.

Samtidig har alle partier nå programprosesser. Det betyr også at vi lufter forslag i offentligheten som enda ikke er vedtatt politikk — og som ikke nødvendigvis blir det. Vi står overfor en krevende omstilling av norsk økonomi, vi skal gjennom et grønt skifte, vi har en svært urolig internasjonal situasjon og en global migrasjonsstrøm. 

Det vil kreve mye av oss som politikere, og det vil kreve at vi tenker annerledes enn før. Hvis vi da skal gjøre veien frem til landsmøtene våre i 2017 til et kappløp om å tolke hverandre i verste mening og skyte ned forslag med hardest mulig skyts så gjør vi hverandre — og folket — en bjørnetjeneste. Det blir mindre god politikk og mer dårlig offentlig debatt om vanskelige spørsmål.

Hele Norges coronakart