Ap-gruppe vil selge konserthuset: - Har latt seg forfalle

Kulturbyråden: - Var dette alt?

«TIL SALGS»: Bystyrerepresentantene for Arbeiderpartiet Victoria Evensen, Tone Tellevik Dahl og Per Anders Langerød vil selge Oslo Konserthus.
  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«TIL SALGS»: Bystyrerepresentantene for Arbeiderpartiet Victoria Evensen, Tone Tellevik Dahl og Per Anders Langerød vil selge Oslo Konserthus. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): «Et kulturløft for Oslo», kaller Victoria Marie Evensen, Tone Tellevik Dahl og Per Anders Langerød, alle representanter for Oslo Ap i bystyret i Oslo, sitt nye forslag.

De tre Arbeiderpartiet-politikerene foreslår å selge Oslo Konserthus i Vika, for å bruke pengene fra salget til andre kulturtiltak. Forslaget håper de får plass i Oslo Aps partiprogram.

- Sprek beslutning - Alle som har hjerte for Kultur-Oslo ser at det er investeringer og løft som burde tas. For å kunne gi så mye kultur tilbake som mulig, ser vi på dette som en klok og sprek beslutning, sier Victoria Marie Evensen til Dagbladet.

Pengene som står igjen etter salget av konserthuset, vil de bruke på å etablere «Verdensteateret ved Akerselva», en alternativ kino i samarbeid med Arthaus og Film fra Sør. De vil også gjøre om Deichmanske hovedbibliotek til et nytt kulturhus, og de vil sikre alle elever i Osloskolen gratis besøk på teater.

- Oslo Konserthus er et bygg som har latt seg forfalle. Vi vet at Oslo-Filharmonien selv sier de ikke er avhengig av å leie lokaler av en offentlig eier, de statlige orkestrene leier av ulike aktrører landet over. Orkesteret har også gått ganske langt i å si at kommunen har vært en dårlig eier og drifter av bygget. Vi sier heller ikke noe om hva det skal brukes til, det kan godt hende det finnes en privat eier som ønsker å drive det som i dag, sier Evensen.

- Gode signaler - Er ikke dette utypisk for Arbeiderpartiet, og noe som heller ligner borgerlig kulturpolitikk?

- Nei, det syns jeg ikke. Vi sier at vi vil selge et bygg som er lite hensiktsmessig, og som til og med de primære brukerne heller ikke mener fungerer. Da mener vi det er bedre å selge det, og bruke pengene på andre kulturtiltak.

- Kommer dette til å bli vedtatt av Oslo Ap?

- Ja, vi har fått veldig gode signaler fra de vi har snakket med så langt, både i Oslo Ap og eksternt. Vi har foreløpig ikke noen garanti for det, men jeg føler meg ganske trygg på at det kommer til å stå i partiprogrammet vårt.

Ingrid Røynesdal, direktør i Oslo-Filharmonien, som holder til i konserthuset, sier at det ikke spiller noen rolle for orkesteret hvem som eier bygget.

- Det som er viktig for oss er å ha en god leieavtale, slik at vi kan være en moderne kulturinstitusjon. Vi har et godt forhold til Oslo kommune som eiere, sier hun.

- Kjedelig og innholdsløst Kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (Venstre), syns ikke noe om forslaget.

- Først og fremst så vil jeg si: Var dette alt? Hvis dette blir Oslo Arbeiderparti sitt kulturløft, så er det kjedelig og innholdsløst. Jeg syns det vitner om en gammeldags måte å tenke kulturpolitikk på, hvor man tenker at kulturutvikling er et spillebrett der politikerne flytter brikkene rundt, sier han.

Han mener blant annet at «Verdensteateret ved Akerselva» kan bli realisert uten å selge Oslo Konserthus.

- Jeg er opptatt av at Oslo-Filharmonien, som er landets fremste orkester og som er internasjonalt anerkjent, skal ha et ordentlig lokale. Jeg er ikke villig til å bruke dem som en brikke i Oslo-politikken.

IKKE IMPONERT: Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), syns ikke forslaget om å selge Oslo Konserthus er en god idé. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), syns ikke forslaget om å selge Oslo Konserthus er en god idé. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer