Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ap inviterer kulturtopper til opprør mot Widvey

Kulturministeren er den store, stygge ulven når Arbeiderpartiet nå inviterer partene i kulturlivet for å legge grunnlag til et nytt kulturløft.

DEN NYE «NYE VINEN»: Paal Manglerud, Ragnfrid Trohaug, Rita Lystad, Annette Trettebergstuen, Kjersti Stenseng og Ulrik Imtiaz Rolfsen legger konkrete planer for å løfte kulturlivet i Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEN NYE «NYE VINEN»: Paal Manglerud, Ragnfrid Trohaug, Rita Lystad, Annette Trettebergstuen, Kjersti Stenseng og Ulrik Imtiaz Rolfsen legger konkrete planer for å løfte kulturlivet i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Arbeiderpartiet inviterer partene i kulturlivet til samarbeid for å iverksette et «krafttak for kulturen». Nylig møtte partiledelsen en rekke aktører for å kaste ball. 

Blant dem som hjelper Ap med sin nye kulturpolitikk er filmskaper Ulrik Imtiaz Roflsen, redaktør Ragnfrid Trohaug og gründer Paal Manglerud. I tida framover skal de utarbeide konkrete punkter for en sterkere kultursektor. 

- Med Widvey har kulturen blitt lagt ned i politikkens mørke kjeller, etter at vi løfta den opp i toppdivisjonen med Kulturløftet. Møtet var starten på et nytt krafttak for kulturen, lover Kjersti Stenseng, Aps generalsekretær.

- Uro i kulturlivet En del av planen Arbeiderpartiet nå igangsetter går ut på tett dialog med aktørene i kulturlivet for å få innspill i forkant av et eventuelt regjeringsskifte. Sånn mener partiet å være i kontakt med både grasrota og toppene i kulturlivet. 

Stenseng forteller Dagbladet at kulturministeren i for liten grad gir signaler om hvor hun vil med kulturpolitikken, og at det derfor har spredd seg en uro ut til aktørene i kulturen. 

- Kultur har vært helt fraværende i valgkampen i år. Widvey sier lite om hva hun faktisk vil, og har sørga for at kultur har mista status. Nå må kulturministeren prioritere riktig i statsbudsjettet, for alle vi snakker med sier at kvalitet og kvantitet henger sammen, for å løfte kvaliteten på kulturen må det også følge penger. Man kan ikke spare penger og løfte nivået samtidig, sier hun. 

- Uambisiøs statsråd Ulrik Imtiaz Rolfsen bidrar til arbeidet med å utforme nye røde kulturløfter fordi han syns nåværende regjering ikke vil nok på kulturens vegne.

- Det handler om å øke fokuset på kultur, og ha klare mål for hvor man vil med politikken. Widvey virker til å være helt uambisiøs på kulturens vegne, og mest opptatt av hvor hun kan kutte utgifter, sier han.

Naturlig nok er det filmsiden Rolfsen er mest engasjert i, og han kommer til å bistå Arbeiderpartiet i å utarbeide konkrete mål for en ny, norsk filmpolitikk.

- Vi må øke markedsandelene for norsk film, og bli bedre på å selge serie og filmer til utlandet, både som visning og re-makes. Og så har vi satt som mål at det skal lages minst ti norske dramaserier i året. Og aller viktigst: Vi vil tidoble satsing på manus, det vil koste 25 millioner, men sikrer at det faktisk er de beste filmene som blir laget, sier Rolfsen videre. 

Men hva er Aps politikk? Kulturminister Thorhild Widvey (H) forstår i liten grad kritikken.

- Regjeringen leverer på film, allmennkringkasting, bibliotek, kulturnæring, vi gjennomgår kulturrådet, forbedrer den kulturelle skolesekken, og vi oppmuntrer og anerkjenner sivilsamfunnets innsats. Dette er konkret politikk. Det er også galt at vi har kuttet i Kulturbudsjettet, det har realvekst, kontrer Widvey.

Widvey avviser også påstanden om å mangle en egen kulturpolitikk, og hevder tvert imot at det er Ap som ikke har noe konkret mål og mening med sin kulturstyring, annet enn å kaste penger på problemene. 

- Har Arbeiderpartiet egentlig noen annen kulturpolitikk enn å tilby mest penger?, avslutter kulturministeren. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling