Ap-kattene i Groruddalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BLÅRUSS: Kaderpartiet Ap har en lang tradisjon for å sende folk langt nede i organisasjonen ut i krigen for dermed å unngå at lederne blir kanonføde. Derfor er det visekorporal Norvald Mo, leder i Stovner og Haugenstua Arbeiderpartilag, som svarer på min kritikk av Arbeiderpartiets kunnskapsrasisme.Hovedårsaken til at representantskapsmøtet i Oslo Ap heiste opprørsfanen mot «blåruss» og «vestkantdirektører» skyldes Arbeiderpartiets store valgkampfremgang i Groruddalen. Som Mo korrekt skriver fikk Ap mellom 40-45 prosent i drabantbyene her. Det var ikke overraskende, under valgkampen la Ap ned enorme ressurser i Groruddalen som med sine over 130 000 innbyggere utgjør et tyngdepunkt av Oslo velgere. Enkelt sagt, vinner du Groruddalen, vinner du drabantbyene, vinner du Oslo. Og som opprøret mot Stoltenbergs vestkantdirektører tydelig viste, vinner du også Norge.

MED VALGSUKSESSEN i hånd har så bydelspolitikere fra Groruddalen forlangt at alt som smaker av vestkantdirektører og blåruss skulle holdes unna styre og stell. Det er helt riktig som Mo skriver at Oslo er en sterkt lagdelt by, men en av årsakene til det er jo at Ap alltid har definert seg som et østkantparti, og som følge av valgsuksessen i Groruddalen har fått fornyet ammunisjon mot de høyt utdannede i indre by og på vestkanten. Arbeiderpartiet har aldri vært lenger unna å være et parti for hele Oslo. Hvorfor er kunnskapsvegringen så høy hos politikerne i Groruddalen? Det har antageligvis å gjøre med at innbyggerne i de fire bydelene har suverent lavest utdanningsnivå i Oslo. Mens det er rundt 40 prosent i Oslo som har høyere utdannelse på universitets- eller høyskolenivå har bare i overkant av 20 prosent av innbyggerne i de fire bydelene i Groruddalen høyere utdanning. I bydeler som St. Hanshaugen og Ullern har hhv. 52 og 57 prosent høyere utdanning. Bydel Stovner er faktisk på nivå med landsverstingene Hedmark og Oppland der under 20 prosent av befolkningen har høyere utdannelse.

I GRORUDDALEN finnes ingen nye næringer som tiltrekker seg arbeidstakere med høy utdannelse heller. Fra Økern og oppover består næringsstrukturen i all hovedsak av stormarkeder og arealer med lager- og distribusjonsfunksjoner. Groruddalen er snart ribbet for produksjonsmiljøer, men har til gjengjeld fått stormarkeder som tiltrekker seg konsumenter fra hele byen. Folket i Groruddalen som før var progressive og en del av industriens produktivkrefter, er uten produksjonsmiljøene redusert til konsumenter med lav utdanning. Derfor kan politikerne herfra rope ut blåruss og vestkantdirektør når de aner ferten av en som har mer enn 7-årig folkeskole eller som tjener mer enn en vanlig tarifflønn.Så lenge Ap fisker stemmer i dette misnøyens landskap framfor å skape nye produksjonsmiljøer over hele byen, vil Oslo fortsette å være en delt by, og Norge vil forbli et uland som i all hovedsak lever av å eksportere råvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer