Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ap-ledelsen vil ikke innrømme at de ble lurt av Sylvi Listhaug

Vil heller la enslige mindreårige asylsøkere lide enn å snu.

IKKE ALLE: Partileder Jonas Gahr Støre satte foten ned for et gryende asylopprør på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen. Han frykter gale signaler.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE ALLE: Partileder Jonas Gahr Støre satte foten ned for et gryende asylopprør på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen. Han frykter gale signaler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Ap-ledelsen kjemper for å stagge et asylopprør på landsmøtet. Dragkampen om enslige mindreårige asylsøkere (EMA) kan bli dette landsmøtets Postdirektiv hvis ikke ledelsen får til et kompromiss.

I 2011 led partiledelsen et oppsiktsvekkende og forsmedelig nederlag da landsmøtet sa nei til EU-direktivet. Jonas Gahr Støre husker det nok godt, for han brukte natta før avstemningen på å banke på hotelldører for å prøve å stagge opprøret uten å lykkes. Denne gangen ser han ut til å ha bedre kontroll. Dessverre.

Forut for årets landsmøte har mange Ap-folk kritisert partiets støtte til regjeringens innstramning i asylpolitikken, en innstramning som også har fått hard medfart i internasjonale fora og fagmiljøer Ap vanligvis lytter til. Helt konkret handler det om regjeringens utstrakte bruk av midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere. AUF og flere fylkeslag ønsker at bruken stanses og fikk tung støtte fra talerstolen av veteranen Martin Kolberg som ikke har for vane å tale Youngstorget imot. Da han var partisekretær var det snarere hans oppgave å slå ned på rabulister som ham selv.

I oppsummeringen av dagens debatt om partiprogrammet, ga Jonas Gahr Støre klar beskjed om at han ville sette seg mot lovendringen flere ønsker. Han fryktet at det ville gi gale signaler. I stedet kan det ende i et vassent kompromiss hvor man vedtar å endre praksisen, ikke loven.

Det spørs om det ikke er velgerflukt Støre frykter like mye som mennesker på flukt. Partiet får fortsatt tyn for at det våren 2015 vedtok å øke antall kvoteflyktninger til 10000; en overraskende AUF-seier på Støres første landsmøte som partileder. Ikke minst Frp har lagt skylda på Ap-vedtaket for å ha sendt gale signaler og bidratt til eksplosjonen i asylankomster til Norge de følgende månedene. Beskyldningen er åpenbar meningsløs, men har tydeligvis virket etter hensikten når Ap-ledelsen sier nei til en endring de egentlig er for.

Mye tyder nemlig på at Ap ble lurt av Sylvi Listhaug i kjølvannet av asylforliket på Stortinget for to år sida. Frp lot som man var frustrert og forbanna. Men det var spill for galleriet. Partiet hadde fått det akkurat som det ville på to vesentlige punkter, tross at stortingsflertallet hadde justert regjeringens opprinnelige forslag.

LURT AV LISTHAUG: - Mye tyder nemlig på at Ap ble lurt av Sylvi Listhaug, skriver Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LURT AV LISTHAUG: - Mye tyder nemlig på at Ap ble lurt av Sylvi Listhaug, skriver Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det ene gjaldt bruk av midlertidig opphold, det andre gjaldt det såkalte rimelighetskravet som stilte krav til retur av mindreårige. Ap-folk mener at forliket understreket det særlige hensynet til mindreårige, men i praksis har endringene på disse punktene ført til en dramatisk endring i håndteringen av EMA.

Bruken av tidsbegrenset opphold for enslige mindreårige mellom 16 og 18 år er ikke noe nytt. Det ble først innført av de rødgrønne med dissens fra SV, men innstramningen i asylforliket har ført til en mangedobling i praksisen. Under de rødgrønne fikk fire prosent av EMA midlertidig opphold, under de blå er andelen økt til 70 prosent; det vil si at midlertidighet er blitt regelen.

I øyeblikket sitter det over 330 enslige mindreårige på norske asylmottak og frykter å bli returnert når de fyller 18 år. Frykten er velbegrunnet.

Barneombudet har slått alarm etter rapporter om forsvinninger, selvmordsforsøk og høye skolefravær. Konsekvensen av asylforliket er altså blitt en annen enn det Ap ønsket, skal jeg tro flere sentrale kilder, men i stedet for å rette opp en feil som påfører sårbare barn ytterligere lidelse, er Ap-ledelsen mer bekymret for å sende gale signaler når først skaden er skjedd. Å rette opp feilen, vil garantert innebære nye beskyldninger om liberalisering og uansvarlighet fra Frp. Det er slik norsk asylpolitikk uvegerlig har flyttet seg fra å ha tyngdepunkt mellom Ap og Høyre til å nærme seg det fløypartiet som stortingsflertallet ustoppelig fordømmer på dette området.

Paradoksalt nok sørget vikarierende innvandringsminister Per Sandberg selv for en aldri så liten oppmyking i asylpolitikken i dag. Regjeringen vil likevel bosette enslige mindreårige umiddelbart i stedet for å la dem vente et år. Den innrømmer at dagens praksis påfører unge mennesker unødig stress og angst. Hva slags signaler det sender ut i verden, nevnes ikke. Men Ap er nok bekymret.