LEDER

Ap må bli grønnere

Dagbladet mener: Den politiske tyngdekraften kan ikke lenger ignoreres.

OSLO-MODELLEN: Denne uka la byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg frem et enda grønnere politisk program. Ap snuser på Oslo-modellen også på riksplan. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix
OSLO-MODELLEN: Denne uka la byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg frem et enda grønnere politisk program. Ap snuser på Oslo-modellen også på riksplan. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det rødgrønne byrådet i Oslo la denne uka fram det en av partnerne, MDG, skrøt av var det grønneste politiske programmet i noen storby i hele verden. Det skorter verken på ambisjonene eller de store ordene der MDG er med å styre, ei heller på reaksjonene. Nær sagt som vanlig ble det rast mot den synligste grønnskapen, slik som flere sykkelstier, færre parkeringsplasser og kjøttfri mat. Selveste eldreministeren rykket ut i forsvar av underernærte eldre, og Aftenpostens politiske redaktør frykter at barna skal fratas yndlingsskiva med leverpostei.

Det grønne skiftet er tydelig under det rødgrønne byrådet, og velgere liker åpenbart de merkbare endringene i lokalmiljøet. Men både motstandere og opposisjonen undervurderer velgerne om de tror det er sykkelstier alene som lokker. Skal en storby som Oslo lykkes i å nå nullutslippsmålet på et drøyt tiår, nytter det ikke bare med støtte fra de grønneste fotsoldatene. Oppslutningen må være bred og folkelig, og næringslivet må være med når hele næringskjeden skal kutte drastisk i utslipp. At Oslo nylig ble kåret av NHO til den mest næringsvennlige kommunen i landet, tyder på at næringslivet ikke er så skremt av omstillingstakten som enkelte kritikere.

Byrådsleder Raymond Johansen og Oslo Ap er blant de grønneste i sitt parti og lyktes til overmål å gjenerobre makta i hovedstaden med en både grønnere og rødere profil enn Ap har på riksplan. Likevel tar han imot en utstrakt hånd fra Venstre om et mulig lokalt samarbeid, til irritasjon for partneren Rødt som sikret budsjettflertall i forrige periode. Men Johansen ønsker seg større politisk handlingsrom. Han mener de store endringene byen står foran, særlig når det gjelder klima og miljø, krever en bredest mulig forankring for å ha legitimitet.

Det som skjer i Oslo påvirker samarbeidsklimaet nasjonalt. Det veier også tungt når partinestor og fagbevegelsens beste venn, Martin Kolberg, oppfordrer til samarbeid med MDG. Han sammenlikner dagens klimaengasjement med folkebevegelsen mot EU og sier det gjelder å være på lag med framtida. Enn så lenge er MDG en rød klut både for fagbevegelsen og samarbeidspartner Sp, men den politiske tyngdekraften kan ikke lenger ignoreres. Hvordan Ap skal finne en bærekraftig vei som er spiselig for motpolene, er den største utfordringen Jonas Gahr Støre står overfor de neste par åra. Og det handler ikke om pålegget på brødskiva.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer