KREVER HANDLING: 
Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP) mener at kulturministeren har somlet med å få på plass en incentivordning.  
Foto: Berit Roald / Scanpix
KREVER HANDLING: Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP) mener at kulturministeren har somlet med å få på plass en incentivordning. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Ap om Nesbø-bråket: - Det høres ut som en dårlig svenskevits

Oslo kan bli vraket som kulisser for den første Harry Hole-filmen. Flere mener det er en skandale om filmingen skjer i Stockholm.

(Dagbladet): - Det er et stort tap for Norge, som filmnasjon, turistmål og for næringslivet, om en slik storproduksjon legges til et annet land, sier Arild Grande, mediepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

- Det høres ut som en dårlig svenskevits.

Jo Nesbøs bøker om Harry Hole foregår alle blant Oslos mest kjente landemerker. Men når krimuniverset skal foreviges på film, kan det bli med Stockholm som kulisser, i følge Aftenposten.

Politikerne i Sveriges hovedstad har satt av et eget millionfond for å lokke til seg internasjonale filmselskap. Stockholm tilbyr Working Title som har kjøpt rettighetene til ti av Hole-filmene, 1,5 millioner svenske kroner om de velger den svenske hovedstaden som location.

Dette får Grande til å se rødt.

- Det viser at det er stor internasjonal konkurranse om å tiltrekke seg filmproduksjoner. Norge må være mye mer på hugget i denne kampen. Hadia Tajik (A) satte i gang en utredning om incentivordning da hun var kulturminister. Den ble gitt til nåværende kulturminister, men det har gått vinter og vår før Thorhild Widvey har fulgt opp. Widvey må komme med tydeligere signaler til bransjen, tordner Arild Grande.

Har jobbet lenge med incentivordning Norsk filmmiljø og norsk reiselivsbransje har lenge ønsket en såkalt incentivordning, en ordning med attraktive økonomiske fordeler for produksjonsselskap, for å lokke filmbransjen til Norge.

- En slik ordning ble først annonsert av Trond Giske i Cannes i 2006, og saken har vært på radaren siden da, men man har ikke klart å bli enig om utformingen. Det er synd, sier Asle Vatn i Produsentforeningen.

Han mener at politikerne ikke forstår verdiene av å huse en stor filmproduksjon.

- Politikerne har ikke troen på at dette er et godt samfunnsøkonomisk grep. Saken må flyttes fra kultur- til finansdepartementet, sier Vatn.

Ny filmmelding i juni Hovedorganisasjonen Virke, LO og Norsk Industri kom i fjor med et felles krav om at en incentivordning måtte på plass innen januar 2015. Thorbjørn Urfjell, leder for Produsentforeningen Virke, er skuffet over at behandlingen av saken drar ut i tid.

- Vi forventer at en incentivordning er med i filmmeldingen regjeringen legger fram i juni. Når vi har en regjering som sier de vil legge til rette for næringsutvikling, må dette komme på plass, sier Urfjell.

Regjeringen har tidligere varslet at en slik ordning vil bli diskutert i den kommende stortingsmeldinga om filmpolitikk, og kulturminister Thorhild Widvey har uttalt seg positiv til en insentivordning.

- Selv om bransjen er utålmodig, har det vært klart lenge at innføringen av en eventuell incentivordning vil bli drøftet i filmmeldingen, hvor regjeringens filmpolitikk legges frem. Det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet hevder at dette tar lang tid. De gjorde overhodet ingenting for en incentivordning de åtte årene de ledet en flertallsregjering, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til Dagbladet fredag kveld.

Viktig for byen Jo Nesbø ble nylig kåret til «Årets Oslo-ambassadør» fordi hans bøker har skapt blest om hovedstaden. Bente Bratland Holm, direktør i Visit Oslo, mener at en filminnspilling av «Snømannen» i Oslo ville sikret hovedstaden enda flere Harry Hole-turister.

- Det blir helt feil om denne filmen skal ha svenske landemerker i bakgrunnen istedenfor de fine stedene vi har i Oslo. Det blør i ethvert oslohjerte om akkurat denne filmen blir filmet Stockholm, sier Holm.

Norge går glipp av viktig profilering uten incentivordning, mener Holm.

- Det er forferdelig vanskelig å skape internasjonal oppmerksomhet for en by. Men storfilmer blir en stadig med aktuell måte å gjøre dette på. Se hva Disneyfilmen «Frozen» har gjort gitt av blest til Norge. Å legge filmingen av Snømannen til Oslo hadde gitt oss store markedsmuligheter, sier Holm.

Byrådslederen lover å matche tilbudet I tillegg til incentivordning frister politikerne i Stockholm filmproduksjonen med en rekke gratistjenester som parkering og avstengning av gater under innspillingen. Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), hevder at Oslo kommune ønsker å matche tilbudet.

- Det er ikke bra om denne innspillingen legges til Stockholm. Men det er først og fremst en statlig incentivordning som er avgjørende her. Vi skal klare å matche tilbudet fra Stockholm om vi får en incentivordning. Jeg håper at regjeringen får til dette. «Snømannen» kunne vært en god prøvefilm for incentivordningen.