SKAL HJELPES: Vi ønsker en dreining fra straff til helsehjelp, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKAL HJELPES: Vi ønsker en dreining fra straff til helsehjelp, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Rusreform

Ap ønsker rusreform

Vi fastholder at narkotika fortsatt skal være forbudt, men mener det er feil å straffe noen som skader seg selv.

Meninger

Dagbladet skriverlederplass 18. oktober at Arbeiderpartiet utgjør en fare for revers i ruspolitikken. Hvor har Dagbladet vært de siste åra?

Arbeiderpartiets linje har lenge vært tydelig, preget av sterke stemmer i partiet. Særlig må innsatsen til Thorvald Stoltenberg trekkes fram, og den viktige holdningsendringen som kom i samfunnet med rapporten til Stoltenberg-utvalget.

Vi ønsker en dreining fra straff til helsehjelp. Vi mener at rusavhengighet skal møtes med forsvarlig hjelp og sosiale tjenester, ikke bøter og straffeforfølgning. Vi fastholder at narkotika fortsatt skal være forbudt, men mener det er feil å straffe noen som skader seg selv. Dette har nå bred tverrpolitisk støtte i de fleste partier, og tunge organisasjoner aktører på feltet som Actis og Blå Kors støtter også en slik retning.

Retningen ble staket ut i Arbeiderpartiets partiprogram og har sørget for at Høie og regjeringen på felt etter felt har blitt presset av et flertall i Stortinget som ønsker hjelp istedenfor straff. Ap bidro for eksempel til at vi utvidet bruk av sprøyterommene og en tettere oppfølging av gravide i LAR. I skrivende stund pågår en utredning av de juridiske konsekvensene av en rusreform.

Samtidig ønsker mine partifeller i AP-styrte Oslo og Bergen å komme i gang så fort som mulig. Storbyene har presset på for å få brukerrom og har bedt om å få være forsøkskommuner for heroin i LAR, noe Ap har foreslått i Stortinget sammen med Venstre.

Ingen skal være i tvil om Arbeiderpartiets politikk. Dagbladet kan ikke påstå at vi er et hinder for rusreform, når det er vi som har staket ut kursen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.