<strong>45 FORSLAG:</strong> Arbeiderpartiet mener at de denne våren har satt dagsorden gjennom 45 klimaforslag i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
45 FORSLAG: Arbeiderpartiet mener at de denne våren har satt dagsorden gjennom 45 klimaforslag i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Ap på klimaoffensiven

Arbeiderpartiet vil ikke som regjeringen vente på avtaler med EU. Vi vet mer enn nok til å handle nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender kritiserer Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for svak klimapolitikk i Dagbladet 27. juni. Sannheten er at Arbeiderpartiet i sak etter sak har dratt H/Frp-regjeringen i mer klimavennlig retning, sammen med andre partier på Stortinget: Elektrifisering av Utsirahøyden, omlegging av bilavgiftene til fordel for lav- og nullutslippsbiler, oljefondet ut av kull og en ny klimalov - som Frp stemte imot.

Denne våren satte Arbeiderpartiet klimapolitisk dagorden gjennom 45 klimaforslag i Stortinget. Mot Høyre og Fremskrittspartiets stemmer sørget vi for at målet om et karbonnøytralt Norge framskyndes fra 2050 til 2030.

I motsetning til regjeringen, er vi utålmodige. Arbeiderpartiet vil ikke som regjeringen vente på avtaler med EU. Vi vet mer enn nok til å handle nå. Gjennom våre klimaforslag ble regjeringspartiene tvunget til å ta klimapolitikken på alvor da Stortinget behandlet energimeldinga nå i vår.

Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for mange forslag, men resultatet ble langt dårligere enn det kunne ha blitt. Framfor å handle nå, ville regjeringspartiene, Venstre og KrF «kartlegge og utrede». Vi foreslo å etablere landstrøm i havner, bygge ut ladestasjoner for elbiler, øke klimafondet og støtte til hydrogenbasert transport.

Vårt svar i klimapolitikken er ikke å stenge ned olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel, og det har heller ikke Jonas Gahr Støre tatt til orde for. Men skal vi nå klimamålet, må verden kutte kullforbruket, og vi må satse på lavutslippsløsninger i norsk petroleumssektor, slik Ap foreslo og fikk gjennomslag for i energimeldinga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer