KULTUR NEDPRIORITERES: Det betyr mindre rom for kunst og kulturopplevelser rundt om i landet. Slik kan det ikke fortsette, skriver Anette Trettebergstuen og Jonas Gahr Støre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KULTUR NEDPRIORITERES: Det betyr mindre rom for kunst og kulturopplevelser rundt om i landet. Slik kan det ikke fortsette, skriver Anette Trettebergstuen og Jonas Gahr Støre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Kultur:

AP: På tide med ny kultursatsing!

Vår visjon er at kulturen igjen skal prioriteres politisk og økonomisk.

Meninger

For Arbeiderpartiet er kunst og kultur helt grunnleggende for å skape gode liv og et godt samfunn. Kultur er ikke bare gode opplevelser som gir oss etterlengtede pusterom i en krevende hverdag. Kultur åpner nye perspektiver, får oss til å tenke nye tanker, se nye sammenhenger og betrakte verden med nye øyne.

Kulturløftene forrige Arbeiderparti-regjering gjennomførte, skapte et yrende kulturliv i hele landet, gode opplevelser for folk og større forutsigbarhet og muligheter til å utfolde seg for kunstnere. Kulturløftene sørget for å gi kulturen den plass den fortjener i politikken og på statsbudsjettet, og de ga også private troen på et felt med økt stabilitet og en stat som stilte opp.

Høyre og Frp skrinla kulturløftet som noe av det første de gjorde i regjering. Budsjettkutt ble pakket inn i retorikk om frihetsreform og armlengdes avstand. Men det gir ikke frihet for en eneste kunstner å oppleve store kutt i kunstnerstipendene, eksportstøtteordningene, eller støtten til filmproduksjon. Tvert imot blir vi fattigere som nasjon og går glipp av både mangfold, bredde og talent.

Vår visjon, men også vårt konkrete løfte, om vi kommer i posisjon til høsten, er at kulturen igjen skal prioriteres politisk og økonomisk. Derfor lanserer vi nå et nytt kulturløft og slår fast at vi skal starte opptrappingen av støtten til kulturformål slik at vi igjen skal bruke 1 prosent av statsbudsjettet på kulturformål.

Etter at Frp og Høyre har styrt kulturpolitikken i fire år, har kulturbudsjettet sunket som andel av statsbudsjettet for hvert eneste år. Det betyr mindre rom for kunst og kulturopplevelser rundt om i landet. Slik kan det ikke fortsette.

Men pengene er ikke et mål i seg selv, bare et virkemiddel. Vi skal bruke mer av dem fordi det gir oss det innholdet vi trenger. Den retningen kulturen fortjener. Penger alene er heller ikke nok: Arbeiderpartiet har nye og mer ambisiøse mål for hele Kultur-Norge. Fra det frivillige kulturlivet, med barn som knapt holder instrumentene sine riktig, til den profesjonelle, som holder ypperste kvalitet – og alt det vi finner i mellom. Kulturlivet skal igjen få en regjering med politikere som spiller på lag, ser dem og er med på å tenke nytt og bygge nye kulturpolitiske tiltak.

Vi vil gi folk kultur gjennom hele livet og over hele landet. Hvor mye kultur man får oppleve, har for mye med tykkelsen på lommeboka å gjøre. Vi går glipp av noe om ikke flere blir introdusert for kunsten og kulturen. Gjennom den kulturelle skolesekken, spaserstokken, nistepakken, ved bibliotekene som møteplasser eller ved at museene har gratis inngang for unge. Slike ordninger skal vi ha flere av!

Kultur er for mange avkobling: en bok eller film man underholdes av og slapper av med. Men kultur er først og fremst tilkobling: til samfunnet, historien, andre menneskers hverdag eller fantasien. Vi må få brynt oss: med ord, uttrykk, bilder og musikk. Da må politikken legge til rette for et mangfold av frie ytringer og uttrykk. Derfor er det en prioritet for Arbeiderpartiet å styrke både kulturlivet lokalt i landets kommuner og de sentrale store institusjonene. Sammen gir de flere tilgang til kulturen og kunsten, sammen gir de folk opplevelser de kanskje ikke visste at de ville ha, men som gir livet mening.

Vi vil styrke kunstnernes posisjon. Gjennom en kunstnerlønnreform vil vi gi flere muligheter til å leve av kunsten. Det å være kunstner er et ærlig arbeid og skal anerkjennes som det!

Mens kulturministeren etter fire år fortsatt holder seminarer for å finne ut av hva hun skal gjøre med kultursektoren, har vi reist landet rundt og lyttet til kulturfolket. Det som trengs, er ikke noe hokus pokus, men godt, gammaldags politisk engasjement og en regjering som faktisk satser på kultur på statsbudsjettet. Vi lanserer nå derfor det nye kulturløftet og vil gjøre nettopp det – løfte kulturen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.