Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ap-politiker havnet i avisa som skapte Trumps sjefsstrateg: - For Breitbart er jeg vel en illustrasjon på at verden går til helvete

Oslo-politiker Jon Reidar Øyan (Ap) avbildet på nyhetssiden Breitbart.

FANT SEG SELV: Jon Reidar Øyan i Arbeiderpartiet googlet «third gender Norway» og fant et bilde av seg selv på Breitbart News. Foto: Faksimile / Breitbart
FANT SEG SELV: Jon Reidar Øyan i Arbeiderpartiet googlet «third gender Norway» og fant et bilde av seg selv på Breitbart News. Foto: Faksimile / Breitbart Vis mer

(Dagbladet): - For oss som er gladhomoer var jo dette en ganske gøyal artikkel. Samtidig er jeg vel for Breitbart en illustrasjon på at verden går til helvete, sier bystyrerepesentant for Arbeiderpartiet i Oslo Jon Reidar Øyan til Dagbladet.

Et sprudlende bilde av Øyan under Oslo Pride 2014 går nå nemlig verden rundt. Politikeren er brukt som illustrasjon i en artikkel på den høyrekonservative og internasjonalt kjente nettavisa Breitbart News.

Norges «hen»

Avisa har fått mye oppmerksomhet for å være den amerikanske alternative høyresidas arnested, der Donald Trumps nærmeste rådgiver og sjefsstrateg Steve Bannon har vært styreformann.

Saken er publisert 8. februar, og omhandler et godt diskutert forslag i Arbeiderpartiets nye partiprogram. Partiet ønsker som kjent å innføre muligheten for å registrere seg som et tredje kjønn i Norge, noe den konsertative nyhetskilden rapporterer om overfor sine lesere. Med et gledesspredende bilde av Øyan.

TAR DET MED ET SMIL: Jon Reidar Øyan i Oslo Arbeiderparti. Foto
TAR DET MED ET SMIL: Jon Reidar Øyan i Oslo Arbeiderparti. Foto Vis mer

- Det er ikke hver dag Arbeiderpartiets partiprogram får internasjonal oppmerksomhet, sier Øyan og ler.

- Jeg tok kanskje et valg ved å ta på meg den kjolen, fortsetter han.

I «Morna Jens»-kjolen

For godt over to år siden deltok Øyan, som også er leder av Arbeiderpartiets homonettverk, i Pride-paraden i Oslo, ikledd den kjente «Morna Jens»-kjolen til Frp-leder Siv Jensen. I toget ble han fotografert av NTB-fotograf Terje Bendiksby.

Spol fram til 2017 og Øyan er Breitbarts «definisjon» på et tredje kjønn, eller «hen» som man ønsker å kalle det i Norge.

- Jeg skulle svare på noen spørsmål fra en spansk journalist om innføringen av et tredje kjønn i Norge. Da jeg googlet «third gender norway» dukket plutselig dette bildet opp. Jeg lo så jeg måtte holde meg fast, sier Øyan.

- Alvorlig

- Det er også alvorlige undertoner her, særlig når det kommer til utviklingen av transpersoners rettigheter i USA. Dette er blodig alvor for dem det gjelder, fortsetter Ap-politikeren.

Han scrollet så nedover artikkelen og begynte å lese i kommentarfeltet.

- Der var jeg ekkel, så det var ikke mye kjærlighet å hente fra den kanten. Breitbart misforstår når de bruker et slikt bilde for å illustrere saken. Menn blir ikke mindre menn fordi noen føler at de er noe annet. Veldig få vil bli berørt i Norge av en innføring av «hen», sier Øyan.

Omstridt nettsted

Nyhetsnettstedet Breitbart News tok i løpet av presidentvalget i USA på seg rollen som Donald Trumps partiavis, og har tidligere sammenliknet feminisme med kreft og hevdet at kvinner blir lite attraktive og gale av å ta p-piller.

For under én uke siden gikk redaktør Milo Yiannopoulos av som Breitbart-redaktør etter kontrovers rundt en podcast hvor han diskuterte pedofili og overgrep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media