Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ap-profiler ut mot boka om Giske-saken

Anette Trettebergstuen og Eva Kristin Hansen sier boka om Giskes fall inneholder faktafeil. Hansen mener forlaget bør gjennomgå manus på nytt.

UT MOT BOKA: Anette Trettebergstuen (Ap) sier «Alle skal ned» inneholder feil. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UT MOT BOKA: Anette Trettebergstuen (Ap) sier «Alle skal ned» inneholder feil. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang tar to profilerte Ap-politikere - Anette Trettebergstuen og Eva Kristin Hansen - bladet fra munnen angående boka «Alle skal ned» på Kagge forlag.

Boka ble publisert i fjor høst, skrevet av VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård. Den omhandler metoo-saken mot Giske og den påfølgende maktkampen i Ap.

Både Trettebergstuen og Hansen forteller Dagbladet at boka inneholder feil og det de opplever som en spekulativ framstilling av enkelte episoder.

Kagge forlag er forelagt kritikken.

- Vi jobbet tett med Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy i over et år før utgivelsen, og har tillit til det arbeidet de har gjort med boka, skriver sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim i en e-post til Dagbladet.

Hun understreker at hun uttaler seg på vegne av Skarvøy og Melgård.

Mystisk Giske-møte

Anette Trettebergstuen (Ap) reagerer særlig på at boka hevder hun møtte Giske og flere andre i Ap til diskusjon om Giskes framtid hjemme hos ham i fjor vinter.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Tema for samlingen skal ha vært å hjelpe Giske fortsette som nestleder, ifølge boka.

«Hjemme i leiligheten til Trond Giske var flere venner innom denne fredagskvelden», står det i boka. Flere Ap-navn, deriblant Trettebergstuen, ramses så opp, og det hevdes at «de drøftet ulike muligheter for Giske videre. Han hadde trukket seg midlertidig, og spørsmålet var om han kunne komme tilbake. Var det noen måte han kunne fortsett som nestleder på?» skriver forfatterne.

Trettebergstuen forteller Dagbladet at hun ikke var til stede. Det samme opplyser en kilde som var hjemme hos Giske denne kvelden. Trettebergstuen sier også at hun aldri ønsket at Giske skulle fortsette som nestleder etter metoo-anklagene mot ham før jul 2017.

- Alle leser dette som om jeg har deltatt på et slags konspiratorisk treff. Når forfatteren omtaler slike ting basert på rykter mener jeg man skal være ekstra påpasselig med å være presis og dobbeltsjekke. Det etterlatte inntrykket her er uten tvil lite fordelaktig, og det skaper spekulasjoner om min rolle.

At boka kom til å påstå at hun hadde deltatt på et slikt «konspiratorisk treff», sier Trettebergstuen også at forfatterne eller forlaget aldri konfronterte henne med før publisering.

Sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge forlag sier at forfatterne hadde informasjon om at Trettebergstuen hadde vært innom Giske nevnte kveld, slik det er gjengitt i boka.

- Vi ser at man også kan forstå passasjen dit hen at hun deltok i diskusjoner da hun besøkte Giske, noe hun ikke gjorde, sier hun.

BLE ALDRI INTERVJUET: Eva Kristin Hansen takket nei til å snakke med forfatterne bak boka. Hun mener boka etterlater inntrykk av at Trond Giske skaffet henne vervet som visepresident på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BLE ALDRI INTERVJUET: Eva Kristin Hansen takket nei til å snakke med forfatterne bak boka. Hun mener boka etterlater inntrykk av at Trond Giske skaffet henne vervet som visepresident på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Faktisk feil

Også Eva Kristin Hansen, visepresident på Stortinget, er kritisk til boka.

- Mye av det som står om meg i boka er faktisk feil. Jeg ante ikke at boka inneholdt episoder som omhandlet meg før jeg leste det i boka, sier Eva Kristin Hansen til Dagbladet.

Hun ga forfatterne beskjed om at hun ikke ønsket å bidra til boka.

Både Hansen og Trettebergstuen ytret seg først kritisk til boka i et kommentarfelt på Facebook, og ble siden kontaktet av Dagbladet. Eva Kristin Hansen reagerer spesielt på det hun mener er en framstilling av at Trond Giske ga henne visepresidentvervet på Stortinget som takk for at hun var lojal mot ham.

- Dette skrev de bare, de sjekket aldri med meg. De fortalte meg aldri at det kom til å stå i boka, hevder Hansen.

Hansen mener forfatterne burde ha konfrontert henne skriftlig med saker som angikk henne og som havnet i boka.

- Stemmer ikke

Sørheim i Kagge forlag sier Hansen fikk flere henvendelser fra forfatterne under arbeidet med boka, men valgte å ikke besvare dem.

- Det hun her omtaler som «framstilling av at Trond Giske ga henne visepresidentvervet på Stortinget som takk for at hun var lojal mot ham» stemmer ikke med innholdet i boka. Det var Kjersti Stenseng som ledet valgkomiteen, og ikke Trond Giske.

Hun viser til det aktuelle avsnittet i boka:

«Det var tilsynelatende full seier for Trond Giskes fløy. Personer som ble sett på som Giske-lojalister, som Eva Kristin Hansen, Sverre Myrli, Anette Trettebergstuen, Ingvild Kjerkol og Anniken Huitfeldt, dominerte de viktigste posisjonene».

Kagge forlag har tidligere ikke villet svare på om de vil gå gjennom boka på nytt i kjølvannet av VG-saken.

FORFATTERE: «Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy er de to journalistene som har fulgt Arbeiderpartiet tettest de seneste årene», skriver forlaget i sin presentasjon av boka. Foto: Sturlason / Kagge Forlag
FORFATTERE: «Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy er de to journalistene som har fulgt Arbeiderpartiet tettest de seneste årene», skriver forlaget i sin presentasjon av boka. Foto: Sturlason / Kagge Forlag Vis mer

Hansen mener Sørheim og Kagge bør revurdere.

- Jeg mener Kagge må gjennomgå boka på nytt nå, sier Hansen.

Trettebergstuen sier at hun ikke har noen mening om resten av boka.

- Naturlig å gå gjennom boka

Dagbladet skrev i forrige uke at presseekspert Sven Egil Omdal mener at boka må gjennomgås på nytt, etter diskusjoner om metodene journalist Lars Joakim Skarvøy skal ha brukt i møtet med Sofie (27), kvinnen på den nye omtalte dansevideoen med Trond Giske.

I et omfattende intervju med TV 2 fortalte Sofie at hun gjentatte ganger ba journalist Skarvøy om å fjerne det hun mener er et uriktig sitat om møtet hennes med Giske på Bar Vulkan.

- På samme måte som VGs redaktør nå må undersøke hvilke metoder Skarvøy har brukt, vil det være naturlig at Kagge forlag gjør det samme med boka, for eksempel ved å spørre de navngitte kildene om de er riktig gjengitt, sa Omdal til Dagbladet forrige fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!