Anette Trettebergstuen og Ari Behn

Ap vil straffe spillselskapene: - Jeg skulle ønske kjendisene tenkte seg om

- Det finnes muligheter, sier Anette Trettebergstuen (Ap) 

SKAPER REAKSJONER: Folkehelten har laget en reklamefilm med Ari Behn i hovedrollen. Både det, og det at pengespillselskapet Folkeautomaten står bak, skaper reaksjoner. Video: Folkehelten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Utenlandske spillselskap har ikke lov til å operere i Norge, heller ikke reklamere for sine spill. Når de finner smutthull for å omgå disse lovene, må regjeringen gjøre mer for å stoppe denne aggressive atferden, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Det var i forrige uke det ble kjent at Ari Behn reklamerer for Folkehelten, en konkurranse der pengespillselskapet Folkeautomaten står bak. Folkeautomaten har base på Malta.

- Både Ap og KrF har fremmet en rekke forslag om dette i Stortinget de siste åra. Vi har fått svar fra kulturministeren om at de vil vente og se på spillmeldingen før de vil gjøre noe. Stortingsmeldingen om spill kom like før jul, men den var uten konkrete forslag til hvordan håndtere dette, sier Trettebergstuen.

Tapt tid

I stortingsmeldingen konkluderer regjeringen med at pengespillene er ulovlige.

- Regjeringen sier det skal utredes forslag til strengere håndheving, det burde de vært ferdige med nå. Vi har tapt tid. Vi har allerede levert fra oss en liste over forslag til tiltak, sier hun.

DRØYT: Ap's Anette Trettebergstuen mener det er drøyt at noen skal kunne tjene penger på ulovlig spillvirksomhet i Norge, uten at regjeringen gjør noe med det. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRØYT: Ap's Anette Trettebergstuen mener det er drøyt at noen skal kunne tjene penger på ulovlig spillvirksomhet i Norge, uten at regjeringen gjør noe med det. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, sa i forrige uke til Dagbladet at Lotteritilsynet ikke har sterke nok virkemidler for å gripe inn, og forteller at i Finland gis det bøter på rundt 100 000 Euro for å inngå kontrakter med ulovlige spillselskap.

- Det er drøyt at norske PR-byråer tjener penger på ulovlig spillselskap. Det bør kunne gis bøter for å medvirke til ulovligheter, sier Trettebergstuen.

Hun legger til at Ap ikke er ute etter den enkelte spilleren, men etter selskapene.

- Dette er selskap som vet de omgår norsk lov, men likevel velger å gjøre det. Det syns jeg er usmakelig. Vi kan ikke stenge internett, men vi kan begrense muligheten til å spille. Femten EU-land har allerede tatt i bruk virkemidler som blokkerer enkelte sider. Det kan vi også gjøre, sier hun.

Uheldig

Statssekretær i kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H), sier det er uheldig med pengespillreklame fra tv-kanaler som sender fra utlandet, og norske kjendisers promotering av slike spill.

- Det bidrar til å undergrave den norske modellen. Regjeringen varslet i pengespillmeldingen at den vil arbeide videre for å stanse reklame fra utenlandske spillselskaper mot det norske markedet. Dette arbeidet har vi allerede startet, sier han.

Fredriksen forteller til at regjeringen vil utrede handlingsrommet for nasjonale tiltak mot pengespillreklame sendt fra land med annen lovgivning.

- Hva tenker kulturdepartementet om at kjente personer reklamerer for ulovlige pengespill?

TILSTREKKELIG: Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær i kulturdepartementet, mener Lotteritilsynet har tilstrekkelig lovhjemmel for brudd på markedsføringsloven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILSTREKKELIG: Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær i kulturdepartementet, mener Lotteritilsynet har tilstrekkelig lovhjemmel for brudd på markedsføringsloven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder tiltak mot norske kjendiser som samarbeider med spillselskapene, så mener vi Lotteritilsynet har tilstrekkelig lovhjemmel for brudd på markedsføringsforbudet. Men slike saker reiser flere problemstillinger i forhold til ytringsfrihet. Tilsynet må i hver enkelt sak gjøre en konkret avveining av hensynet til den enkeltes ytringsfrihet opp mot markedsføringsreglene. Pengespillmeldingen er nå lagt fram og jeg ser fram til en god debatt om dette når den tas opp til behandling i Stortinget, sier Bård Folke Fredriksen.

Bør tenke seg om

Anette Trettebergstuen mener det ikke bør være sånn at idrettspersoner og kjendiser skal kunne tjene penger på ulovlig virksomhet som går utover folks liv.

- Spilleavhengigheten øker, folk kan spille seg fra gård og grunn, dette er alvorlig. Jeg skulle ønske kjendisene tenkte seg om før de stilte opp, sier Trettebergstuen.

Hun syns det er rart at idrettspersonligheter stiller opp på dette.

- Takket være den norske spillmodellen som gjør at midler fra Norsk Tipping når ut til grasrota, har disse for eksempel kunnet trene fotball med ballbinger finansiert av Norsk Tipping. Nå reklamerer de for en ulovlig bransje som truer denne modellen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer