Arbeiderpartiets landsmøte 2019:

Ap vil utvide velferdsstaten - men kommer i en skvis

Gode reformforslag trenger en troverdig finansieringsplan.

STØRRE AVSTAND: Støre ville markere større avstand til den Høyre-ledete regjeringen. Men avstanden ble større enn han hadde tenkt. Foto: NTB Scanpix
STØRRE AVSTAND: Støre ville markere større avstand til den Høyre-ledete regjeringen. Men avstanden ble større enn han hadde tenkt. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jonas Gahr Støre gikk inn i den lange landsmøtehelga med et klart mål: Å signalisere avstand og skape politikk som ville vise større forskjell mellom Arbeiderpartiet og den Høyre-ledete regjeringen. Behovet for denne markeringen kommer på bakgrunn av en analyse, som nå er allmenngjort i Arbeiderpartiet. I forrige fireårsperiode i Stortinget gjorde partiet for lite for å skille seg tydelig ut som opposisjonsparti, og er i tillegg blitt medansvarlige etter å ha inngått flere forlik om store reformer som politireformen og skattereformen.

Når en annen kurs nå var staket ut, gikk ironisk nok landsmøtet enda lenger enn det Støre ønsket.

Selv om Støre ønsket å beholde olje-kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja fra forrige landsmøte i 2017, gikk et klart flertall av delegatene inn for å jobbe for å hindre konsekvensutredning og dermed oljeleting i områdene. Dermed er Ap det eneste av de tre største partiene på Stortinget som vil skjerme LoVeSe fra oljevirksomhet.

I tillegg fikk et forslag fra Agder Ap, om en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten, flertall. Målet er å likestille den med andre helsetjenester. Det blir dyrt. 12 milliarder i året, kan den årlige tannlegeregninga ende på. Forslaget i seg selv er godt, de sosiale forskjellene innen tannhelse er store.

Sammen med vedtak om et gratis skolemåltid grunnskolen, og gratis SFO for alle i førstetrinn, som Støre støttet, peker landsmøtet i en klar retning. Arbeiderpartiet forteller velgerne at de vil fortsette å utvide velferdsstaten. Det er ikke et selvsagt retningsvalg, landet står foran en eldrebølge og oljeinntektene har begynt å falle. Sammen med flere kostbare offentlige prosjekter framover, som forsvarsforliket og transportplanen, blir det trangt på budsjettene.

Arbeiderpartiet kommer i en skvis, som det ikke er helt lett å åle seg gjennom. Partiet vil selvsagt protestere på regjeringens skattekutt, men å gå til valg på å øke skattene er vanskeligere. Ap har vært med på kutt i skatten på arbeidende kapital. Partiet trappet ned arveavgiften i Stoltenbergs regjeringstid, før Solberg kuttet den helt. Ved forrige valg lovet Ap å ikke gjeninnføre den.

Skal Arbeiderpartiet ha troverdighet bak det som i utgangspunktet er gode forslag, må de finpusse argumentasjonen for hvordan de skal finansieres.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.