<strong>BØR STØTTES:</strong> Norge bør ta avstand fra Saudi-Arabia, mener artikkelforfatter. Bildet er fra en aksjon der kvinner i landet demonstrerte mot kjøreforbudet. Foto: AP / NTB Scanpix
BØR STØTTES: Norge bør ta avstand fra Saudi-Arabia, mener artikkelforfatter. Bildet er fra en aksjon der kvinner i landet demonstrerte mot kjøreforbudet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Apartheid anno 2014

Man skulle tro at Norge hadde distansert seg fra et slikt regime, men det har vi ikke. Norge anser nemlig Saudi-Arabia som en «viktig samarbeidspartner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med 8. mars har kvinnerettsaktivister i Saudi-Arabia denne uka fremmet en appell som «krever en slutt på menns absolutte myndighet over kvinner». Er du kvinne i Saudi-Arabia er det nemlig slik at du underlegges en mannlig verge. Dette er vanligvis en ektemann, far eller sønn. Det er din verge som bestemmer og du må spørre han om lov dersom du ønsker å søke om ID-kort, åpne bankkonto, søke arbeid, ta utdannelse, gifte deg, reise, og i noen tilfeller for å oppsøke lege. Du har heller ikke lov til å kjøre bil og Saudi-Arabia har ikke et offentlig transportsystem.

Saudi-Arabia er også det eneste landet i verden som ikke har gitt kvinner stemmerett. De skal kanskje få det i 2015. Men for at man reelt skal kunne bruke stemmeretten sin, må man først kunne komme seg til valglokalet og som vi ser kan kvinner i Saudi-Arabia knapt forlate husene sine uten sin mannlige verge. For hvis det er slik at man bare kan aktivere rettigheter via en verge, ja da har man reelt sett ingen rettigheter.

Man skulle tro at Norge hadde distansert seg fra et slikt regime, men det har vi ikke. Norge anser nemlig Saudi-Arabia som en «viktig samarbeidspartner». Viktig samarbeidspartner? Da jeg så den nye filmen om Nelson Mandela var det vel en helt annen tanke som slo meg, og det var at den rettslige situasjonen for kvinner i Saudi-Arabia er kanskje det systemet som i dag likner mest på apartheidstyret i Sør-Afrika.

La oss gjøre et tankeeksperiment. Hva hadde verdenssamfunnet kalt det dersom Saudi-Arabia hadde innført dagens kvinnefiendtlige lover mot en minoritetsgruppe? La oss si at Saudi-Arabia hadde innført diskriminering mot alle som ikke er av arabisk etnisitet. Ikke-arabere hadde blitt underlagt en arabisk verge og mistet stemmeretten. Personer av ikke-arabisk etnisitet hadde måtte søke om lov til å arbeide eller for å studere og hadde plutselig ikke kunnet kjøre bil, oppsøke lege, eller bevege seg fritt uten samtykke fra sin arabiske verge. Ja, hva hadde verdenssamfunnet kalt det? Jo, vi hadde antakeligvis kalt det apartheid og jeg tipper at Norge da ikke ville sett på Saudi-Arabia som en viktig samarbeidspartner.

I år er det 20 år siden Nelson Mandela ble valgt til president i Sør-Afrika. Når får vi en slik dag for kvinner i Saudi-Arabia?

Kvinner i Saudi-Arabia bruker årets internasjonale kvinnedag til å appellere for sine mest grunnleggende rettigheter, retten til å bestemme over sine egne liv. Dette er en appell som Norge og verdenssamfunnet burde støtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer