Apartheid anno 2014

Man skulle tro at Norge hadde distansert seg fra et slikt regime, men det har vi ikke. Norge anser nemlig Saudi-Arabia som en «viktig samarbeidspartner».

BØR STØTTES: Norge bør ta avstand fra Saudi-Arabia, mener artikkelforfatter. Bildet er fra en aksjon der kvinner i landet demonstrerte mot kjøreforbudet. Foto: AP / NTB Scanpix
BØR STØTTES: Norge bør ta avstand fra Saudi-Arabia, mener artikkelforfatter. Bildet er fra en aksjon der kvinner i landet demonstrerte mot kjøreforbudet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med 8. mars har kvinnerettsaktivister i Saudi-Arabia denne uka fremmet en appell som «krever en slutt på menns absolutte myndighet over kvinner». Er du kvinne i Saudi-Arabia er det nemlig slik at du underlegges en mannlig verge. Dette er vanligvis en ektemann, far eller sønn. Det er din verge som bestemmer og du må spørre han om lov dersom du ønsker å søke om ID-kort, åpne bankkonto, søke arbeid, ta utdannelse, gifte deg, reise, og i noen tilfeller for å oppsøke lege. Du har heller ikke lov til å kjøre bil og Saudi-Arabia har ikke et offentlig transportsystem.

Saudi-Arabia er også det eneste landet i verden som ikke har gitt kvinner stemmerett. De skal kanskje få det i 2015. Men for at man reelt skal kunne bruke stemmeretten sin, må man først kunne komme seg til valglokalet og som vi ser kan kvinner i Saudi-Arabia knapt forlate husene sine uten sin mannlige verge. For hvis det er slik at man bare kan aktivere rettigheter via en verge, ja da har man reelt sett ingen rettigheter.

Man skulle tro at Norge hadde distansert seg fra et slikt regime, men det har vi ikke. Norge anser nemlig Saudi-Arabia som en «viktig samarbeidspartner». Viktig samarbeidspartner? Da jeg så den nye filmen om Nelson Mandela var det vel en helt annen tanke som slo meg, og det var at den rettslige situasjonen for kvinner i Saudi-Arabia er kanskje det systemet som i dag likner mest på apartheidstyret i Sør-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer