KOMMENTARER

Apekongen før og nå

Apekongen er for kinesiske barn det Askeladden er for norske. Han er den som alltid utsettes for prøvelser og alltid kommer ned på beina.

MODERNE APEKONGE: Den mytiske kinesiske figuren i fersk utgave fra Stephen Chows ny blockbusterversjon av "Reisen mot vest". Foto fra filmen.
MODERNE APEKONGE: Den mytiske kinesiske figuren i fersk utgave fra Stephen Chows ny blockbusterversjon av "Reisen mot vest". Foto fra filmen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En liten sensasjon avdekkes i dag under festivalen Film fra Sør i Oslo. Der skal den kinesiske filmklassikeren fra 1927, «Pan si dong», vises. Filmen har vært ansett som tapt, også i Kina, inntil Nasjonalbiblioteket fant en kopi i sitt filmarkiv i Mo i Rana. Nå er den restaurert og får nypremiere i kveld akkompagnert av levende musikk, akkurat som under den opprinnelige norgespremieren i 1929 på Colosseum i Oslo.

Den norske tittelen var «Edderkoppene», og Morgenbladets filmanmelder mente den var en smule eksotisk: Filmen var «egenartet og interessant og man kan se, at raserne ikke er saa like som nogen vil ha dem til. Den kinesiske maate at slaas paa og være forelsket paa skiller sig ikke litet fra vor.»

Mye slåssing blir det når keiseren sender en munk til India, ledsaget at apens, svinets og haiens ånd. Underveis kommer de til edderkoppens dal, hvor munken blir fanget av sju vakre feer i deres edderkoppnett. Det skal vise seg at skjønnhetene egentlig er kjøttetende edderkoppdemoner. Men apen kommer naturligvis munken til unnsetning, også i denne versjonen som er laget av filmskaperen Dan Duyu, en av datidas fremste kinesiske regissører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer