KOMMENTARER

Apekongen før og nå

Apekongen er for kinesiske barn det Askeladden er for norske. Han er den som alltid utsettes for prøvelser og alltid kommer ned på beina.

MODERNE APEKONGE: Den mytiske kinesiske figuren i fersk utgave fra Stephen Chows ny blockbusterversjon av "Reisen mot vest". Foto fra filmen.
MODERNE APEKONGE: Den mytiske kinesiske figuren i fersk utgave fra Stephen Chows ny blockbusterversjon av "Reisen mot vest". Foto fra filmen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En liten sensasjon avdekkes i dag under festivalen Film fra Sør i Oslo. Der skal den kinesiske filmklassikeren fra 1927, «Pan si dong», vises. Filmen har vært ansett som tapt, også i Kina, inntil Nasjonalbiblioteket fant en kopi i sitt filmarkiv i Mo i Rana. Nå er den restaurert og får nypremiere i kveld akkompagnert av levende musikk, akkurat som under den opprinnelige norgespremieren i 1929 på Colosseum i Oslo.

Den norske tittelen var «Edderkoppene», og Morgenbladets filmanmelder mente den var en smule eksotisk: Filmen var «egenartet og interessant og man kan se, at raserne ikke er saa like som nogen vil ha dem til. Den kinesiske maate at slaas paa og være forelsket paa skiller sig ikke litet fra vor.»

Mye slåssing blir det når keiseren sender en munk til India, ledsaget at apens, svinets og haiens ånd. Underveis kommer de til edderkoppens dal, hvor munken blir fanget av sju vakre feer i deres edderkoppnett. Det skal vise seg at skjønnhetene egentlig er kjøttetende edderkoppdemoner. Men apen kommer naturligvis munken til unnsetning, også i denne versjonen som er laget av filmskaperen Dan Duyu, en av datidas fremste kinesiske regissører.

Historien er basert et av de fire store klassiske kinesiske romanverkene. «Reisen mot vest» er skrevet på slutten av 1500-tallet, sannsynligvis av forfatteren Wu Cheng'en. Den er helt sentral i den kinesiske kulturarven, «alle» kan historien. Den handler om buddhistmunken Tang Xuanzangs reise til India på 600-tallet. Oppdraget var å hente buddhismens hellige skrifter hjem til Kina for å spre Buddhas lære. Romanverket, som baserer seg på en virkelig persons reise til India, har 100 kapitler spekket med kamp mellom guder og demoner.

Det er et pussig sammenfall at den gamle kinesiske stumfilmklassikeren gjenfinnes samme år som en annen versjon av «Reisen mot vest» er blitt en blockbuster på kinesiske kinoer. Det dreier seg om kung fu-regissøren Stephen Chows («Kung Fu Hustle», «Shaolin Soccer») 3-D-film «Journey To the West: Conquering the Demons». Den spilte inn et beløp tilsvarende en milliard norske kroner etter premieren rundt kinesisk nyttår denne våren. Suksessen har vært så innbringende at regissør Chow er i gang med å planlegge en fornøyelsespark over temaet Apekongen og den eventyrlige «Reisen mot vest».

Stumfilmen som har vært «glemt» i Nasjonalbibliotekets arkiver, var den første kinesiske filmen som ble satt opp i Norge. Naturligvis har det vakt begeistring i opprinnelseslandet at filmen er gjenfunnet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer