Åpen dør?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Storbergets ikke spesielt imponerende frontalangrep på biskop Kvarme for dennes håndtering av «homovielsen» i Kampen kirke, har gitt norske kirkeledere anledning til å forflytte sakens fokus til et annet sted enn det bør være. Brått er Oslos biskop blitt et mobbeoffer, en ufortjent utskjelt embedtsmann som bare gjør jobben sin. Den rollen bør han ikke få beholde lenge.

Det ligger en nesten guddommelig (?) ironi i at da saken i Kampen kirke tilspisset seg, så samlet den seg om ett avgjørende punkt: Skulle døren mellom kirkerom og våpenhus være åpen eller lukket. I et vidløftig biskopelig resonnement ble det i fullt alvor hevdet at med åpen dør ble våpenhuset en del av kirkerommet, og dermed ble partnerskapet inngått (i våpenhuset) i kirkens rom. Deretter fulgte biskopen (delvis via domprosten) med noen upresise betraktninger om at forbønnshandlingen liknet litt for mye på en vigselshandling; bl.a. ved overrekkelser av ringer ved alteret, og at de gikk sammen ut av kirken under en velkjent brudemarsj.

Men det handlet altså helt konkret om åpen eller lukket dør. Slik vil «Kampen-saken» forbli en historisk metafor om den kirkelige prosess vedrørende homofiles rettigheter i kirke og samfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer