Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpen garage

Den enormt suksessfulle unggutten Craig David (19) lager utvannet garage for dem som ikke kommer inn på klubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av sju album som ble solgt i England for to uker tilbake var Craig Davids «Born To Do It». Med 225361 eksemplarer solgt over disk, oppnådde David det høyeste førsteukesalget for en debutant i engelsk platehistorie.

Men selv om David forbindes med årets klubbfenomen UK garage, har «Born To Do It» lite med klubbmusikk å gjøre. Og det er definitivt ikke garage, det han driver med. Det er knapt bittesmå hint av fenomenet UK garage å spore på denne debuten.

Craig David tyr til ballader. Altfor mange ballader. Popballader som tenåringer kan sippe over i soverommet fordi kjæresten ikke har ringt.

Som ikke er så rart. Tenåringen David har nemlig den Blenda-hvite «soul»-artisten R. Kelly som sitt store idol. Enda verre: Han ser til og med opp til ei dokke som Britney Spears.

Og når ti av tolv låter er intetsigende ballader omhandlende elskov og platte tenåringssysler, kan man ikke forvente at undergrunnen og musikkpressen vil behandle David som annet enn en helt vanlig popartist. Og ikke som UK garage-scenens fremste representant.

Garage

Selv om klubbsjangeren garage henter sitt navn fra New York-klubben Paradise Garage, er det Newark-klubben Zanzibar i New Jersey som regnes som sjangerens fødested.

Her regjerte DJ-en Tony Humphries på 80-tallet, og framdyrket et sound lik den mer sjelfulle delen av disko.

UK garage er influert av drum'n'bass, soul, r'n'b og house, og baserer seg på enn annen type rytme enn den amerikanske versjonen.

POP-GARAGE: Craig Davids garage har mer til felles med utvannet amerikansk rythm and blues enn garagemusikken som oppstod på østkysten i USA en gang på åttitallet.